fbpx

Slaba novica: Ne samo v Hongkongu, tudi na Nizozemskem in v Belgiji beležijo primere reinfekcije z novim koronavirusom!

Foto: epa

Potem, ko je v ponedeljek odjeknila novica iz Hongkonga, da se je po štirih mesecih z novim koronavirusom vnovič okužil mlad moški, je postalo jasno, da držijo domneve nekaterih zdravnikov, ki so v preteklosti opozarjali, da imunost po okužbi najverjetneje ni dolgotrajne narave. Kaže, da pa primer ni osamljen, saj so prav tako iz Nizozemske kot tudi Belgije sporočili, da so zabeležili primer, ko se je z novim koronavirusom vnovič okužila oseba, ki je virus že prebolela.

Nizozemska televizija NOS je ob poročanju o primeru vnovične okužbe na Nizozemskem in v Belgiji predvajala izjavo virologinje Marion Koopmans, ki je za javnost povedala, da je nizozemski pacient starejša oseba z oslabljeno imuniteto.

Vse skupaj ni bilo nepričakovano
Reinfekcija po besedah Koopmansove zahteva genetsko testiranje virusa v obeh primerih zaznane okužbe, da se vidi, če se virus kakorkoli razlikuje. Svetovalka nizozemske vlade je po poročanju Jutranjega lista zatrdila, da so sicer reinfekcije pričakovane, a je po njeno potrebno ugotoviti, če do tega prihaja pogosto ali ne. V primerjavi z nizozemskim pacientom je imel belgijski pacient blage simptome, je izdal virolog Marc Van Ranst. Po njegovih besedah pa to ni dobra novica. Ta primer namreč kaže, da antitelesa, ki so se v telesu pacienta razvila potem, ko je bil pacient prvič izpostavljen okužbi, očitno ne zadostujejo, da bi preprečila drugo infekcijo z nekoliko drugačno obliko virusa. Ranst poudarja, da še ni jasno, če so primeri reinfekcije redki ali pa obstaja več ljudi, ki bi se lahko ponovno okužili po šestih ali sedmih mesecih.

Foto: epa

Vodja svetovalne skupine za Covid-19 Bojana Beović je po poročanju RTV Slovenija v Odmevih dejala, da so bili strokovnjaki že nekaj časa v pričakovanju glede tovrstnih novic, saj koronavirusi z izjemo Sarsa, ne prinašajo dolgotrajne imunosti. Novico označuje kot pričakovano in slabo novico, saj cepiva še ni na vidiku.

Nina Žoher