Slovenka, živeča v Braziliji: Videmškov članek v Delu o apokaliptičnih požarih v Braziliji je “kup ideoloških smeti”!

Boštjan Videmšek (Foto: STA)

V avgustu so svetovne in slovenske medije preplavile različne objave, ki so požare v amazonskem pragozdu prikazovale kot apokaliptične, pa čeprav je gorel le njegov majhen del. Eden izmed tovrstnih člankov je bil objavljen tudi v slovenskem časniku Delo. V svojih objavah na Twitterju je številne trditve, ki jih je v tem članku zapisal novinar Boštjan Videmšek, na laž postavila Slovenka, živeča v Braziliji, Erika Dvoršak. Ta je Delov članek poimenovala kar “kos ideološke smeti“.

Pred približno dvema tednoma so odjeknile informacije o požarih v Braziliji, ki so jih kljub temu, da je v resnici gorel le manjši del amazonskega pragozda, kot apokaliptične prikazovali praktično vsi svetovni in tudi slovenski levičarski mediji. Čeprav so požari vsakoletna stalnica v tem letnem času, pa še statistično manj jih je, kot prejšnja leta, so svetovni mediji zaradi menjave oblasti pričeli z močno ofenzivo proti novoizvoljenemu predsedniku Jairju Bolsonaru. Pri tem so isti mediji hkrati zanemarili hude gozdne požare v Afriki, kjer za razliko od Brazilije ni na oblasti desničar. Očitno torej je, da je bilo ozadje številnih objav, povezanih s požari v amazonskem pragozdu, ponovno ideološke narave.

Eden izmed spornih člankov je bil 23. avgusta objavljen tudi v časopisu Delo pod naslovom “Apokalipsa zdaj”. V njem je svoj pesimističen pogled na požare v amazonskem pragozdu predstavil novinar Boštjan Videmšek. Na to, da gre v omenjenem levičarskem članku za serijo laži, katerih glavni namen je zavajanje javnosti, je v svojih objavah na Twitterju med drugim opozorila tudi Slovenka, ki živi v Braziliji, Erika Dvoršak. Ta je Videmškov članek poimenovala kar “kos ideološke smeti” in poudarila, da so istočasno celo v sosednji Boliviji potekali hujši požari kot v Braziliji.

Izsek iz spornega Videmškovega članka, ki je bil objavljen v Delu. (Foto: posnetek zaslona)

Amazonski pragozd niso pljuča sveta
Dvoršakova se je med drugim obregnila ob Videmškovo izjavo, da gre pri amazonskem pragozdu za tako imenovana pljuča sveta. Pri tem je poudarila, da to nikakor ne drži, saj Amazonija zavzema le 1 odstotek Zemljine površine.

https://twitter.com/erikadvorsak/status/1165320917267943425

Sredi dneva se je zaradi požarov znočilo tudi že v preteklosti
Odzvala se je tudi na zapis, da se je v več brazilskih mestih zaradi požara sredi dneva znočilo, kar je Videmšek predstavil kot še posebej pomenljivo. Dvoršakova je pri tem navedla, da je do praktično identičnega pojava v São Paulu prišlo tudi že leta 2016. Ob tem je poudarila še, da na popolno manipuliranje z bralci jasno kaže tudi to, da so v Delovem članku objavili zemljevid s požari po vsej Južni Ameriki, ki pa so ga naslovili kar z “Amazonski gozd v plamenih”. “Ojoj, gospod Videmšek, osramotiš vse učitelje geografije,” je še zaključila v svojem slogu ter dodala povezavo do zemljevida, ki prikazuje realen obseg amazonskega pragozda.

S prihodom Bolsonara na oblast so morali številni oditi z območja amazonskega pragozda
Ob tem je Dvoršakova zatrdila tudi, da je za razliko od Videmška, ki je v članku glavno krivdo za požare naprtil kar brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru, prepričana, da so jih povzročile osebe, ki z brazilskim predsednikom nikakor niso povezane. Odzvala se je še na izjavo, da je Bolsonaro amazonski pragozd “odprl za posel“. Pri tem je poudarila, da je v resnici prav nasprotno. Po njeno so namreč ravno s prihodom Bolsonara na oblast številni morali oditi z omenjenega območja, kar zmanjšuje možnost požarov.

Komentarji pod Delovim člankom spominjali na “najstniško limonado”
Dvoršakova se je odzvala tudi na Videmškov zapis, da si Bolsonaro lahko nekaznovano privošči, da za širitev požarov okrivi nevladne organizacije. “Prevedla bom stavek v resnico: Nevladne organizacije si lahko nekaznovano privoščijo, da razmejijo dežele domorodnih plemen. Samo Bog ve, kaj se zgodi znotraj meje,” je zapisala v povezavi s tem ter ob tem pokritizirala tudi komentarje pod člankom. Zatrdila je namreč, da se je ob njih počutila, kot da je “ujeta v najstniški limonadi“.

Rajko Golob