Znova odprto tudi arbitražno vprašanje – Logar vabi južnega soseda, naj “zaplava” v slovenskem Piranskem zalivu

Anže Logar in Gordan Grlić Radman. (Foto: Nova24Tv)

“Odprla sva vsa vprašanja, predstavila svoja stališča v zvezi s tem. Slovensko stališče ostaja nespremenjeno, hkrati pa se zavzemamo za obnovitev dialoga in verjamem, da bomo v prihodnjem obdobju na nek način vsa odprta vprašanja v različnih sestavah predstavnikov vlad postavili na mizo in iskali rešitve,” je slovenski zunanji minister Anže Logar dejal na današnji tiskovni konferenci na Ministrstvu za zunanje zadeve glede odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško. 

Uvodoma je slovenski zunanji minister Anže Logar izrazil čestitke ob imenovanju novega hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana. Ob tem je Logar izrazil veselje ob želji hrvaškega kolega, da kot prvo državo obišče prav Slovenijo. “Zato te danes gostim, ko kolega sosednje partnerske države.” Ob tem je izrazil velik pomen Hrvaške za Slovenijo, še zlasti na gospodarskem področju, investicijah. Poudaril je, da imata državi tudi nekaj odprtih vprašanj, ki jih je treba v prihodnosti razrešiti. Zatrdil je, da bosta skupaj našla marsikateri odgovor na vprašanja.

Ob tem se je Logar dotaknil predsedovanja Hrvaške Svetu EU, ki je bilo zaznamovano s prvim valom pandemije novega koronavirusa. Sllovenija mu predseduje v prvi polovici leta 2021. “Iskreno upam, da bo stroka do takrat že izumila cepivo zoper to grožnjo.” Ob tem je še poudaril da slovenske priprave na predsedovanje prihajajo v intenzivnejšo fazo in v luči teh razmer priprave potekajo v luči različnih scenarijev. Ob tem Logar računa na hrvaške izkušnje oziroma nasvete ob pripravi posameznih dogodkov v času slovenskega predsedovanja.

Ministra sta se pred tiskovno konferenco pogovarjala tudi o Iniciativi treh morij, katere vrh bo v kratkem v Talinu v Estoniji. Ob tem je slovenski minister hrvaškemu predstavil svoje videnje sodelovanja Slovenije glede udeležbe v tej Iniciativi ter povprašal glede projektov, ki jih namerava Hrvaška v okviru že omenjene Iniciative izvesti. Ob tem je izrazil prepričanje, da je v tem delu EU še veliko možnosti za krepitev sodelovanja. Hrvaškemu ministru je predstavil tudi prioritete slovenskega predsedstva, saj živimo v regiji, ki bo v prihodnje ena od prioritet našega predsedstva.

Anže Logar in Gordan Grlić Radman. (Foto: Nova24Tv)

Izmenjala sta tudi stališča glede pogajalskega procesa z vsemi sosednjimi državami oziroma državami Zahodnega Balkana. imata relativno podobne poglede. Ob tem Logar verjame, da si bodo prizadevali za podobne rešitve. S predsedovanjem Svetu EU so na Hrvaškem sicer zadovoljni. Ob tem je izpostavil, da je integracija Zahodnega Balkana ena izmed ključnih prioritet slovenskega predsedovanja EU. In čeprav bo to že drugo predsedovanje Slovenije, želi Hraška ponuditi vsakršno potrebno pomoč pri tem. Hrvaški zunanji minister se je dotaknil tudi naporov Hrvaške za vstop v območje Schengna. Ob tem je poudaril pomen nedavnih prizadevanj Janše in Plenkovića za interese svojih držav in državljanov. Ob čemer je izrazil veselje, da sta na tem področju Slovenija in Hrvaška pokazali močno povezanost.

Slovenija je Hrvaško nedavno uvrstila na rumeni seznam, kar je Logar komentiral z besedami, da se sprejemajo ukrepi, ki maksimalno omejujejo širjenje okužbe novega koronavirusa. “Apeliram pa na državljanke in državljane republike Slovenije, da se obnašajo skladno z navodili NIJZ.” Ob tem je poudaril pomen razkuževanja rok, ohranjanja socialne distance in enako pričakuje tudi od sosednjih držav in od Slovencev, ko se nahajajo v sosednjih državah. Dotaknil se je tudi vprašanja nočnih lokalov oziroma njihove odprtosti, saj so lahko vir prenašanja okužb. Vodi se tudi statistiko okužb posameznih držav in na podlagi tega predlaga ustrezne ukrepe. Hrvaškemu kolegu je ob tem predstavil ugotovitve na tem področju, saj se je v preteklosti v začetni fazi opažal povečan vnos števila okužb s Hrvaške “kar terja na nek način usklajeno delovanje obeh držav.”

Ob tem je poudaril tudi težavo odprtja meje med Hrvaško in BiH. “Ker so se že pojavljali primeri, da nekdo biva 14 dni na območju BiH-a, potem pa za dva dni preide na Hrvaško in potem na slovenski meji pokaže potrdilo, da je bil na Hrvaškem. To je praksa, ki se ne sme nadaljevati.” Ta praksa namreč predstavlja veliko tveganje na področju povečanja števila okužb, prav zato se že intenzivno išče pravi odgovor na to vprašanje. Sicer pa Logar verjame, da bosta obe državi s koordinirami ukrepi uspeli zagotoviti upad pojava okužb na Hrvaškem in v Sloveniji, oba ministra pa sta se po njegovih navedbah zavzela za sodelovanje na tem področju. Hrvaški minister pa je v svojem nagovoru izpostavil, da je epidemiološko stanje na hrvaški obali, ki jo prav sedaj množično obiskujejo turisti, mnogo boljša kot v drugih delih Hrvaške.

Odprta vprašanja s Hrvaško, zlasti glede arbitražne odločbe, so bila danes končno na tapeti. Logar poudarja, da slovensko stališče ostaja nespremenjeno, hkrati pa se zavzema za obnovitev dialoga in verjame, da bomo v prihodnjem obdobju na nek način vsa odprta vprašanja v različnih sestavah predstavnikov vlad postavili na mizo in iskali rešitve za tista vprašanja, ki jih v posameznem obdobju lahko rešimo. Ob tem je Logar še dejal, da vprašanje posebnega odposlanca ni bilo odprto, pa tudi na ministrstvu ga še niso posebej obravnavali. Za konec avgusta se načrtuje sklican posvet z diplomatsko mrežo. Stvar je bila prestavljena na konec poletnega obdobja, na novo sezono. Ob tem je spregovoril tudi hrvaški zunanji minister, ki je ob tem dejal, da sta ključni dobra volja in interes ter konstruktivni pristop za reševanje skupnih vprašanj, iskren dialog, saj so diplomati in politiki odgovorni za svoje slovenske in hrvaške državljane in naši domovini in tudi skupne interese. Ob tem pričakuje rešitve na katere bomo lahko vsi ponosni, ki bo prikazana kot evropski model reševanja.

Na koncu je Logar povedal, da ga je hrvaški kolega povabil, naj pride “namočit noge v Baško vodo”. Odgovoril mu je, da bo letos dopust preživel v domovini, podobno kot tudi vsi ostali ministri držav v soseščini. “Mislim, da je tako tudi prav. Ministra pa vabim, da pride malce zaplavat tudi v kakšen naš bazen ali pa slovenski Piranski zaliv,” da bi lahko nadaljevala razpravo, ki sta jo imela danes v prostorih slovenskega ministrstva, je dodal Logar.

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Glede na dejstvo, da je Hrvaška turistična država, je njihova pozornost še posebej usmerjena na to, da se čim manj turistov okuži. Glede na dejstvo, da v tem času veliko Slovencev načrtuje dopustovanje na Hrvaškem, pa so v skrbeh, saj ne vedo, kaj se bo zgodilo, če se bo vmes, stanje spremenilo in naša južna soseda preide na rdeči seznam. Obenem se je novinarsko vprašanje nanašalo tudi na aplikacijo; glede na to, da je Hrvaška aplikacijo že predstavila, pri nas pa gre prilagoditev počasi h koncu. Dostopna naj bi bila do 15. avgusta – ali bosta te dve aplikaciji med seboj kompatibilni, pa se bo še preverjalo z ustreznimi tehničnimi postopki. “Kot pa veste je naša aplikacija kompatibilna z nemškim sistemom, kar bistveno poveča uporabnost te aplikacije,”  je še povedal Logar.

Domen Mezeg