fbpx

“Smo na prelomni točki pandemije”, svari WHO in opozarja, da so že v 22 evropskih državah zaznali novo različico covida-19!

Slika je simbolična (Foto: epa)

Evropske države so se znašle na “prelomni točki” pandemije, je zatrdil regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), saj število okužb hitro narašča, grozi pa tudi mutirana različica virusa, ki se še posebej hitro širi. 

“Še naprej smo v primežu covida-19, ko se primeri po Evropi širijo in se spopadamo z novimi izzivi, ki jih povzroča mutirajoči virus. Ta trenutek predstavlja prelomno točko v času pandemije,” poudarja  Hans Kluge.

Omejevanje virusa naj bo prednostna naloga držav
Bolj prenosljiva različica virusa  je bila že zaznana v 22 evropskih državah, je povedal Kluge in ob tem poudaril, da morajo države okrepiti ukrepe za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa. Po besedah Catherine Smallwood, ki je pristojna za izredne razmere v WHO Evropa, bi moralo zmanjšanje prenosa bolezni predstavljati prednostno nalogo držav. Zdravstveni uslužbenci pričakujejo, da bi se po praznikih lahko še naprej povečevale okužbe, pri čemer je Kluge poudaril, da trenutno obstaja “nepopolna slika trenutne epidemiološke situacije”, okoli božiča in novega leta je bilo namreč manj testiranj.

Čeprav so nekatere evropske države, vključno z Veliko Britanijo in državami članicami Evropske unije, pričele s cepljenjem proti covidu-19, so uradniki Svetovne zdravstvene organizacije opozorili, da naj države ne odpravljajo omejitev za širjenje virusa. “Prva stvar, ki jo bo spremenila uvedba cepljenja, ne bo prenos virusa, ampak zaščita najbolj ranljive skupine ljudi, ki se jih sedaj prednostno cepi, da ne bodo imeli hude oblike bolezni, da ne bodo končali v bolnišnici in ne bodo umrli,” je poudarila Smallwoodova in dodala, da je potrebno v naslednjih mesecih še naprej upoštevati ukrepe za zajezitev virusa.

Hans Kluge (Foto: epa)

Kluge je zatrdil, da čeprav čredna imunost predstavlja “zaželeno končno točko”, bodo države morale najprej zmanjšati širjenje števila okužb, deloma tudi zato, ker še vedno ni znano, kako dolgo bodo cepiva preprečevala okužbo, poroča Euronews. Cepljenje bi lahko pritiskalo na sam virus, zaenkrat pa po besedah Smallwoodove še ni znano kako se bo virus sam še naprej spreminjal. Tekom pandemije v lanskem letu smo v evropski regiji zaznali 26 milijonov potrjenih primerov okužb in več kot 580 tisoč smrtnih primerov leta 2020.

Nina Žoher