V četrtek so potrdili 2045 novih okužb: Odstotek cepljenih v Sloveniji pomeni odstotek solidarnosti

Datum:

V Sloveniji so v četrtek opravili 14.718 testov in potrdili 2045 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih PCR testov je bil 32,03 odstotka, hitrih testov pa 5,2 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 1160 bolnikov s covidom-19, od tega 191 na intenzivni negi, na ventilator je priključenih 142 bolnikov. V domačo oskrbo so odpustili 92 oseb, 25 oseb pa je umrlo.

Podatki Covid-19 Sledilnika kažejo, da je trenutno je 22.475 aktivnih primerov okužbe. Po podatkih vlade je hospitaliziranih 1.160 oseb, od tega 191 na intenzivni negi. Hospitaliziranih je devet ljudi manj kot v sredo, na intenzivni negi pa sta dve osebi več. Rekordno število okuženih so v Sloveniji potrdili v torek, in sicer 3.354. Razlog za takšen porast so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zasebna in družinska druženja med prazniki. “Apeliram, da se čim bolj izogibamo rizičnim stikom. Ko uporabljamo servisne dejavnosti, ki so odprte, pazimo na razdaljo, nošenje zaščitne maske, higieno rok,” je pozval predsednik vlade Janez Janša.

Vlada je na četrtkovi seji podaljšala večino protikoronskih omejitev, tudi zaprtje šol, razen za otroke s posebnimi potrebami. Vrtci bodo še naprej zagotavljali le nujno varstvo,  smučišča se ponovno zapirajo, v soboto tudi muzeji in galerije, od sobote bodo znova ustavljeni treningi vseh športnikov z izjemo vrhunskih, poklicnih ter reprezentančnih kadetov in mladincev. Se pa odpirajo nekatere bolj nujne dejavnosti, kot je na primer  medicinska pedikura.

Predsedniki koalicijskih strank SDS, SMC in NSi, Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so predstavili strategijo za obvladovanje bolezni covid-19 glede na trenutne epidemiološke razmere. Premier Janša je povedal: “Najprej potrebujemo čas, da se situacija stabilizira, da krivuljo obrnemo navzdol, trenutne napovedi niso najbolj optimistične, zato se je vlada odločila, da stanje omejitvenih ukrepov, brez izjem, ki so veljale v času praznikov, ostane nespremenjeno vsaj do 18. januarja.” Ukrepe bodo sicer sproščali po regijah, ko bodo zanje izpolnjeni pogoji. Naslednji teden se bo odločilo, ali bomo z 18. 1. lahko prešli na odpiranje, ali pa bo treba ukrepe v večini države podaljšati. “Glede sproščanja ukrepov je nemogoče vnaprej predvideti vse, ena od neznank je tudi angleški sev virusa, ki ga doslej pri nas ni, vidimo pa, kako hitro se je virus širil po Veliki Britaniji,” je tudi opozoril Janša v vlogi ministra za zdravje.

Predsednik vlade Janša je tudi sporočil, da bo naslednji torek predstavljen načrt cepljenja po tednih posameznih kategorij prebivalstva in regionalnih prednosti vsaj za januar in februar, okvirno pa tudi za naprej, do konca junija. “Vendar pa vsi računamo, da se bo stanje glede najav, dobav cepiv za čas od sredine marca naprej bistveno popravilo glede na sedaj dobljene napovedi,” je dejal. Zapisal je tudi, da so doslej razdelili nekaj več kot 33 tisoč doz cepiva za oskrbovance domov za ostarele, kjer so bili cepljeni skoraj vsi, razen tistih, ki so covid-19 preboleli v zadnjih treh mesecih. Vsi preostali prvi odmerki cepiva so šli v slovensko zdravstvo.

Minister za gospodarstvo Počivalšek je dejal, da situacija ni zahtevna le zdravstveno in ekonomsko, temveč tudi psihološko. “Od nas je terjala že veliko energije, od česar smo vsi utrujeni. Vendar bitke še ni konec, in zdržati moramo do konca,” je poudaril. Povedal je še, da so se iz meseca v mesec sproti prilagajali situaciji, zato je bilo veliko hitrih sprememb. Sprejeti načrt sproščanja ukrepov po regijah določa postopno odpravljanje ukrepov glede na število okužb, s čimer se zagotavlja večjo predvidljivost glede zapiranja in odpiranja dejavnosti. “Lahko zagotovim, da bomo gospodarstvu pomagali na način, da bo preživelo še naprej in se začelo obnavljati takoj, ko bo možno,” je povedal Počivalšek. Minister za obrambo Tonin pa je dejal, da so tretji pomemben pristop različni ukrepi za gospodarsko okrevanje. “Vlada je v PKP7  jasno nakazala, da se pripravlja tudi PKP8, ki bo zagotovil pomoč tistim, ki so še vedno v težavah,” je pojasnil in povedal: “Zunanja javnost nas ocenjuje zelo pozitivno, obrestne mere, po katerih se zadolžuje Slovenija, so zgodovinsko nizke.” Opozoril je tudi, da moramo narediti vse, da premagamo virus – zato bomo morali drug drugemu pomagati: “Vlada, državljani, vsi ljudje dobre volje bomo morali stopiti skupaj.

UKC Ljubljana pa je na Twitterju sporočil, da je bilo do tega trenutka v osrednji bolnišnici cepljenih 3.112 oseb, s cepljenjem že prebolelih iz jesenskega vala pandemije, bodo pričeli 1. februarja.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...