fbpx

Sodijo italijanskemu pisatelju Savianu: Pred leti je Melonijevo oklical za “pra***”

Italijanska premierka Giorgia Meloni (Foto: epa)

Na sodišču v Rimu so pričeli soditi znanemu italijanskemu novinarju in pisatelju Robertu Savianu, ki je obtožen razžalitve predsednice vlade Italije Giorgie Meloni. Voditeljico stranke Bratje Italije je decembra leta 2020, ko še ni bila premierka, oklical za “prasico”, medtem ko je na TV govorila o utopitvah ilegalcev. 

Lokalni tožilci so proti Robertu Savianu, ki je najbolj zaslovel po knjigi z naslovom Gomora (o neapeljski mafiji), zagnali kazensko preiskavo na podlagi obtožbe, ki jo je tedaj vložila političarka Giorgia Meloni, ko je še pripadala opoziciji. Saviano je prepričan, da je “novinar, osebnost in posameznik”, ki je najbolj preganjan s strani aktualne vlade, poroča STA.

Svojo izjavo je novinar podal po nekajminutnem sodnem naroku. Preloženo sojenje se bo nadaljevalo 12. decembra. Je pa pisatelj za “prasca” označil tudi voditelja Lige Mattea Salvinija. Slednji naj bi se kazenskemu postopku nameraval pridružiti kot civilna stranka. Bo pa proti pisatelju prihodnje leto potekal še en postopek – Salvinija je namreč ob neki drugi priložnosti oklical za “ministra podzemlja”.

Znani italijanski pisatelj in novinar Roberto Saviano je razžalil Giorgio Meloni. (Foto: epa)

Oglasile so se italijanske organizacije za svobodo medijskega poročanja, ki so sodni proces obsodile. Prav tako so kritizirale dejstvo, da je razžalitev skladno z italijansko zakonodajo kaznivo dejanje. Saviano je sicer policijsko zaščiten, vse odkar je objavil že omenjeno knjižno delo (Gomora) leta 2006, ker je v nevarnosti zaradi mafijskega maščevanja. Na podlagi knjige je leta 2008 nastal film in TV serija.

Domen Mezeg