Sodišče v ameriški Georgii je krepko omejilo ubijanje nerojenih otrok

Nerojeni otrok (Foto: Wikimedijina zbirka)

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Georgie je objavilo razsodbo, s katero je stopilo na stran zagovornikov nerojenega življenja. Splav je po novem prepovedan v primerih, ko je že mogoče zaznati utrip človeškega srca. 

To je običajno mogoče okoli šestega tedna otrokovega življenja, vendar pa nov zakon abortusa ne prepoveduje povsem, temveč v praksi močno omejuje možnosti ubijanja otrok. Za sprejetje zakona je glasovalo šest sodnikov, le eden je bil proti. Predtem je nižje sodišče zakonodajo razglasilo za nezakonito, ker naj bi bila neustavna, toda vrhovno sodišče je odločilo drugače. Zvezna država Georgia je namreč leta 2019 sprejela zakon (Living Infants Fairness and Equality Act – LIFE Act). Zakonodaja je pričela veljati poleti 2022, ko je ameriško vrhovno sodišče razveljavilo sodbo Roe proti Wadeu iz leta 1973 in s tem spodneslo domnevno “pravico do splava” po vsej državi. Od takrat se je število splavov zmanjšalo za skoraj 50 odstotkov, poroča Polonia Christiana.

Je pa zakon LIFE določil več izjem, ki veljajo za prepoved ubijanja nerojenih otrok po šestem tednu starosti, kot so: posilstva, krvoskrunstvo, ogroženost življenja ali zdravja matere in bolezen otroka. Primer zvezne države Georgie pa je navdihnil tudi zakonodajalce številnih drugih zveznih držav ZDA. Po letu 2019 jih je podobne predpise sprejelo še več. Verda Colvin z vrhovnega sodišča Georgie je v večinskem mnenju zapisala, da nihče ne oporeka, da je zakon LIFE skladen s sodbo vrhovnega sodišča ZDA iz leta 2022; in če je tako, ni razlogov za dvom o njegovi legitimnosti. Do danes je po razsodbi vrhovnega sodišča ZDA polovica ameriških zveznih držav uvedla zakonodajo, ki do neke mere omejuje svobodo ubijanja nerojenih otrok.

Domen Mezeg