Šokantno! Pri Uberju zaposlili somalijskega zločinca, ki je v preteklosti ubil številne ljudi, med drugim je nekatere celo žive zažgal!

Ali kot vojaški poveljnik v Somaliji v 80. letih (foto: družbena omrežja)

Ameriško javnost je šokirala vest, da je Yusuf Abdi Ali, donedavni voznik Uberja na področju Virginije, v resnici džihadist, obtožen, da je ubil več oseb, od katerih je nekatere celo žive zažgal. Omenjeni primer je v zadrego spravil zlasti FBI in ameriško Upravo za varnost v prometu, ki nista primerno odreagirala. Kot kaže bo Ali za svoje zločine vendarle odgovarjal.

Ameriško javnost je pretresla vest, da je Yusuf Abdi Ali, donedavni voznik Uberja na področju Virginije, v resnici somalijski vojni zločinec, obtožen, da je ubil več oseb, od katerih je nekatere tudi zažgal, poroča Jihad Watch. Njegovi potniki so bili resno ogroženi, saj se nikoli ne ve, kdaj pri tovrstni osebi pride do izbruha, ki lahko vodi do zločinov, ki jih je v preteklosti že storila. Šokantno je, da je tovrstna oseba sploh lahko dobila delo voznika pri Uberju, pred tem pa tudi že pri Lyftu.

Alijev primer je bil razkrit pred kratkim s strani medijev. Slednje predstavlja predvsem veliko zadrego za FBI in Upravo za varnost v prometu, ki v nista pravočasno reagirala ter preprečila, da bi tovrstni kriminalec opravljal službo voznika. Kot kaže obe omenjeni organizaciji nista opravili niti osnovnega preverjanja Alijeve preteklosti, saj je že samo z bežnim spletnim iskanjem možno priti do informacij o surovih zločinih, ki jih je zagrešil v preteklosti. Iz podatkov je tako jasno razvidno, da je bil džihadist Ali v 80. letih vojaški poveljnik v brutalni državljanski vojni v Somaliji. O Alijevih grozotah v Somaliji poročajo številne osebe. Canadian Broadcasting Corp je že v letu 1992 predvajal dokumentarni film, v katerem je priča nazorno opisala, kako je Ali z vojaškim vozilom vlekel za seboj njenega brata in ga na ta način dobesedno razkosal. Druga priča pa je potrdila, da je z lastnimi očmi videla, kako je Ali dve osebi živi zažgal.

Foto: družbena omrežja

Ali, nekoč znan tudi kot polkovnik “vrana”, je vendarle stopil na zatožno klop, saj ga je ena izmed njegovih preživelih žrtev, Farhan Warfaa, obtožila, da so Ali in njegovi možje leta 1987 ugrabili njega ter druge prebivalce njegove vasi. V naslednjih mesecih so jih nato mučili ter veliko večino pobili. Preživel je le Warfaa, pa še to samo zaradi tega, ker je njegova družina podkupila enega izmed Alijevih sodelavcev.

Pri celotnem primeru Ali je pretresljivo zlasti dejstvo, da na Zahodu kriminalci večinoma odgovarjajo za svoja dejanja. Veliki večini zahodnih zločincev se namreč sodi, zaradi česar so številni še vedno v zaporu. Po drugi strani pa  številni džihadisti, ki so napravili nadvse grozovite zločine, vseeno svobodno živijo med nami. Kot se je izkazalo v primeru Ali imajo nekateri celo takšne službe, da so dnevno v stiku s številnimi ljudmi, katerim predstavljajo realno grožnjo. Na srečo bo, kot kaže sedaj, tudi primer Ali dobil sodni epilog.

M. D.