Španska policija preprečila elektronsko glasovanje na referendumu v Kataloniji

(Foto: epa)

Španska paravojaška policijska enota Guardia Civil je sinoči vstopila v prostore katalonskega telekomunikacijskega in tehnološkega centra (CTTI) in ustavila sistem, ki bi omogočil elektronsko glasovanje na referendumu ter štetje glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Z vdorom v CTTI je španska policija preprečila izvedbo rezervnega načrta katalonskih oblasti pri izvedbi referenduma o neodvisnosti Katalonije. Referendum je suspendiralo tudi ustavno sodišče v Madridu.

(Foto: epa)

Španske oblasti so sicer že dalj časa sumile, da katalonska vlada pod vodstvom katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta pripravlja elektronsko glasovanje, potem ko je španska policija dobila nalog, da zaseže volilne lističe in volilne skrinjice ter zapre vsa volišča.

(Foto: epa)

Katalonske oblasti so po zaplembi številnih volilnih lističev omogočile spletni dostop do teh dokumentov in tiskanje. Lističe je natisnilo več tisoč zagovornikov katalonske neodvisnosti.

Španske oblasti poskušajo na vsak način preprečiti nedeljsko glasovanje. Zato je v Barceloni trenutno okoli 26.000 policistov.

J. F., STA

 • SALZ

  Tega ne bodo mogli več ustaviti.Slejkoprej bodo dosegli samostojnost

 • samotoje

  Španska vlada ravna popolnoma nerazumno. Če bo prišlo do prelivanja krvi, bo odgovorna za vsako kapljo, Evropska komisija pa si že pilatovsko umiva roke, češ da gre za notranjo zadevo. Tudi pri poljski zakonodaji gre za notranje zadeve. Dvoličnost pa taka.

 • Olga

  Sramota za Španijo, kot tudi za EU!

 • sprehajalec

  Ne vem če je zadeva tako enostavna in primerljiva z bivšo Jugoslavijo. Eno pa je, Barcelona je leglo levičarstva in komunizma od španske državljanske vojne naprej, zanjo so se borili Broz in Španski borci.