fbpx

Španska policija preprečila elektronsko glasovanje na referendumu v Kataloniji

(Foto: epa)

Španska paravojaška policijska enota Guardia Civil je sinoči vstopila v prostore katalonskega telekomunikacijskega in tehnološkega centra (CTTI) in ustavila sistem, ki bi omogočil elektronsko glasovanje na referendumu ter štetje glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Z vdorom v CTTI je španska policija preprečila izvedbo rezervnega načrta katalonskih oblasti pri izvedbi referenduma o neodvisnosti Katalonije. Referendum je suspendiralo tudi ustavno sodišče v Madridu.

(Foto: epa)

Španske oblasti so sicer že dalj časa sumile, da katalonska vlada pod vodstvom katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta pripravlja elektronsko glasovanje, potem ko je španska policija dobila nalog, da zaseže volilne lističe in volilne skrinjice ter zapre vsa volišča.

(Foto: epa)

Katalonske oblasti so po zaplembi številnih volilnih lističev omogočile spletni dostop do teh dokumentov in tiskanje. Lističe je natisnilo več tisoč zagovornikov katalonske neodvisnosti.

Španske oblasti poskušajo na vsak način preprečiti nedeljsko glasovanje. Zato je v Barceloni trenutno okoli 26.000 policistov.

J. F., STA