Srbski policisti šli v okrepljeno akcijo odkrivanja nezakonitih migrantov

Foto: Srbsko ministrstvo za notranje zadeve

Srbska policija je na severu države izvedla akcijo z namenom zatiranja nezakonitih migracij, ki jo vodi pomočnik generalnega direktorja policije Dejan Luković. Pri tem so uspeli na območju Pirota, Kikinde, Subotice in Somborja izslediti skupno 165 nezakonitih migrantov. 

Prejšnji teden se je pri Horgošu na skrajnem severu Srbije odvil strelski srbski obračun migrantov, v katerem so umrli trije migranti, eden pa je bil ranjen. Čeprav je do streljanja prišlo izven naseljenega kraja, so bili občani Horgoša razburjeni. “Žal smo doživeli, da je tudi Horgoš kraj, podoben bližnjevzhodni fronti! Avtomatsko orožje poka po vasi že od 4. ure zjutraj?! Kaj šele bo?” se je glasil le eden od komentarjev na družbenih omrežjih. Takšni spopadi pa so v obmejni vasici že kakšno leto dni del vsakdana. Do podobnega strelskega obračuna je prišlo že lanskega novembra, ko sta se spopadli dve skupini migrantov iz Maroka in Pakistana. Ob posredovanju varnostnih sil je bilo pridržanih več oseb, 20-letnik pa je bil med spopadi dvakrat ustreljen v prsi.

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da so v tokratni policijski akciji izvedli pregled 10 objektov in 7.372 vozil, zoper 33 oseb pa so podali ovadbe zaradi prekrška po zakonu o tujcih. Prav tako bodo zoper štiri osebe podali kazensko ovadbo zaradi obstoja razlogov za sum storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehoda državne meje in tihotapljenja ljudi.

Foto: Srbsko ministrstvo za notranje zadeve

V okviru akcije so odkrili dve zaklonišči, kjer se sicer skrivajo tihotapci. Prav tako so tam naleteli tudi na okvir za avtomatsko puško s 30 naboji in agregat. Zasežena so bila tudi tri vozila in manjša vsota gotovine.

V nedeljo so po Lukovićevih besedah zajeli 77 nezakonitih migrantov, izsledili 18 kosov streliva različnih kalibrov, dva noža, štiri mobilne telefone. Najdena pa sta bila tudi dva prenosna računalnika, ki bosta predmet nadaljnje preiskave. V soboto so na območju Pirota, Kikinde, Subotice in Somborja izsledili skupno kar 267 nezakonitih migrantov, zasegli pa so tudi 27 mobilnih telefonov in šest vozil.

Foto: Srbsko ministrstvo za notranje zadeve

Foto: Srbsko ministrstvo za notranje zadeve

Foto: Srbsko ministrstvo za notranje zadeve

V prihodnjih dneh bo policija poostreno ukrepala in v izvajanje akcije vključila vse policijske sile za zatiranje nezakonitih migracij, da bi bilo prebivalstvo varnejše, sporoča srbsko notranje ministrstvo.

N. Ž.