Srbski predsednik o prodaji raket Ukrajini: “Čisti smo kot solza”

Srbski predsednik Aleksandar Vučić (Vir: epa)

Spor med Srbijo in Rusijo, sicer tradicionalnima zaveznicama, se poglablja. V središču spora je prodaja orožja, 3500 raket, izdelanih v Srbiji, ki so se prek zaveznikov znašle v Ukrajini. Srbski predsednik Vučić je ob peti konferenci Združenih narodov na temo najmanj razvitih držav v Dohi ponovno poudaril, da Srbija ne prodaja orožja nobeni udeleženki vojne, v Rusiji pa sedaj od Srbov zahtevajo dokaze. 

“Ne Rusiji ne Ukrajini nismo prodali niti enega kosa orožja ali streliva,” je po poročanju tiskovne agencije Beta dejal Vučić. “Vse smo storili v skladu z zakonom, čisti smo kot solza,” je še zatrdil in pojasnil, da je bilo na njihovi strani vse urejeno korektno, da so posle, povezane z izvozom srbskega orožja, dodatno zavarovali. Meni, da je očitno Turčija tista, ki je orožje izvozila naprej brez njihovega soglasja.

“Nismo izvažali nobenega orožja ali streliva ne v Rusijo ne v Ukrajino. Ker vemo, da obstaja možnost, da se del streliva pošlje kateri koli strani na ukrajinskem bojišču, smo storili vse, kar je povezano z mednarodnim pravom, saj od tega posla živimo in od tega moramo živeti,” je še povedal. Vse ostale navedbe okoli tega vprašanja je označil kot “notorične laži”.

“Naj ljudje slišijo resnico. To je notorična laž. Torej, Srbija ni poslala enega kosa orožja komur koli. Srbija proizvaja strelivo in Srbija izvaža strelivo,” se je pred ruskimi obtožbami branil Vučić.

Spomnimo, odnosi med državama so se drastično poslabšali, ko je ruski provladni portal Mash razkril shemo trgovine z orožjem, ki je omogočila, da so rakete iz podjetja Krušik pristale v Ukrajini in bodo uporabljene v boju proti ruski vojski. Na orožarski posel se je odzval tudi srbski obrambni minister, ki je na temo odgovarjal v parlamentu: “Če zasebna podjetja kupujejo orožje na tretjih trgih in ga prodajajo podjetjem v drugih državah, to ni vprašanje Srbije, to je mednarodna trgovina. Za nas je to lahko zanimivo v smislu obveščevalnih podatkov, v smislu informacij, ne zakonskih obveznosti ali predpisov.”

https://twitter.com/Mr_Anderton_/status/1630929652100341762?s=20

Zadeva je za srbsko vlado kočljiva, saj je zelo malo verjetno, da za načrtovani posel ni vedela, a se je odločila vanj ne posegati. Če o poslu dejansko ni vedela ničesar, pa to meče slabo luč na srbske obveščevalne strukture. Nekdanji uslužbenec sektorja varnosti v srbski državni orožarski družbi Jugoimport SDPR Aleksandar Milovanović je za srbski N1 komentiral, da je zaradi kompleksnosti sheme srbsko vodstvo zagotovo vedelo za posel. V to so očitno prepričani tudi Rusi.

Državi sta se tako zapletli v diplomatski in retorični dvoboj, v katerem srbska stran trdi, da vlada s poslom nima nič. Ruska stran v navedbe očitno dvomi zaradi zgoraj opisanih razlogov.

Zaradi tega je prejšnji teden uradna govorka ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova od Srbije zahtevala uradni odziv, ne le tega, ki so ga uvodoma ponudili. To je v medijih in na socialnih omrežjih. “To zgodbo pozorno spremljamo. Pozorni smo bili na nedavno razpravo o tej temi v srbskem parlamentu. Informacije, ki krožijo, nas seveda zelo skrbijo,” je komentirala nekaj dni nazaj. O podrobnosti transporta orožja in o tem, kako je mogoče, da je ravno Srbija izvozila rakete v Ukrajino, lahko preberete – TUKAJ.

G. K.