Sta ogrožena svetovna varnost in mir: Iranska revolucionarna garda grozi EU in ZDA

Slika je simbolična. (Foto: STA)

Močna iranska paravojaška revolucionarna garda je danes opozorila Evropsko unijo, naj se ne vmešava v iranski razvoj raketne tehnologije in naj se ne pridruži ZDA, ki iščejo zaveznike pri zaostritvi sankcij proti tej islamski republiki. Če bo EU to storila, bo postala grožnja Iranu, je povedal namestnik poveljnika garde Husein Salami.

EU je Salami tudi opozoril, da imajo iranske rakete domet 2000 kilometrov, kar pomeni, da bi lahko dosegle tudi evropske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Teheranu zatrjujejo, da je njihov program razvoja raketne tehnologije namenjen izključno obrambi. Zavračajo pa vsakršno povezovanje tega programa z mednarodnim dogovorom iz leta 2015, s katerim je Iran zaustavil svoj sporni jedrski program.

Revolucionarna garda ima v Iranu velik vpliv, vendar pa izjave njenih poveljnikov niso uradna stališča države, zlasti ne glede zunanje politike. Predsednik Hasan Rohani je že večkrat kritiziral izjave poveljnikov te enote, še poroča dpa. A to ne spremeni dejstva, da Iran krši mednarodne zakone in tako ogroža mir v svoji regiji in nenazadnje na celem svetu.

D. Č.