Stanfordski profesorji se upirajo digitalnemu sistemu ovajanja vrstnikov

Univerza v Stanfordu (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Skupina stanfordskih profesorjev se je odločila zoperstaviti sila spornim politikam univerze. Ta je namreč implementirala posebno aplikacijo, ki jo študenti in študentke uporabljajo za ovajanje vrstnikov vodstvu šole. Profesorji trdijo, da gre za omejevanje svobode govora, vodstvo šole pa, da lahko le na tak način zagotovijo spoštljivo komunikacijo na področju univerze. Stanford sicer ni edina univerza, ki uporablja sistem, ki spominja na tiste, ki so bili nekoč v uporabi v Sovjetski zvezi in Kitajski. Uporabljalo naj bi ga že več kot 1300 institucij v ZDA. 

Peticijo, naslovljeno na šolsko administracijo, je podpisalo 75 profesorjev. Orodju Maxient, ki omogoča anonimne prijave žaljivk vseh vrst, so že prej nasprotovali zagovorniki pravice do svobode govora v zveznih državah Texas, Florida, Michigan in Oklahoma. Orodje so začele univerze uporabljati nedavno, leta 2021. Mednarodni mediji poročajo, da so avtorji spletne aplikacije od tedaj bajno obogateli. Aaron Hark je sistem ustvaril že leta 2003, kar nekaj let, preden se je začel uporabljati na univerzah.

Vodstvo univerze medtem trdi, da je sistem nujno potreben za ohranjanje zahtevanega medsebojnega spoštovanja. Sistem Maxient so v preteklih letih najpogosteje uporabljali študentje za ovajanje vrstnikov, ki med epidemijo niso hoteli uporabljati zaščitnih mask. Družba Maxinet o svojem izdelku pravi naslednje: “Naše centralizirano poročanje in vodenje evidenc pomaga institucijam povezati točke in preprečiti, da bi učenci padli skozi razpoke,” in še: “Maxient služi kot sestavni del splošnih prizadevanj številnih šol za zgodnje opozarjanje, pomaga prepoznati učence v stiski in usklajuje prizadevanja različnih oddelkov za zagotavljanje nadaljnjega ukrepanja.” Za nejasnim nekriptičnim pisanjem se skriva spodnji sistem za “toženje oblastem”.

Primer priprave poročila za ovajanje vrstnikov. (Vir: zajem zaslona, Youtube)

Sošolca lahko prijaviš zaradi vrste prestopkov zoper univerzitetna pravila in tudi za prestopke, kot so laganje, goljufanje, pretiran hrup, javno uriniranje ali zgolj “sumljivo aktivnost”.

Sošolca lahko v sistemu prijaviš tudi zaradi “sumljive aktivnosti”. (Vir: zajem zaslona, Youtube)

Posebne pozornosti pa je bila deležna kategorija prijave, ki se nanaša na t. i. povzročanje škode “zaščitenim identitetam”. Gre za načrtno ravnanje, usmerjeno proti posamezniku ali skupini, ki se stori na podlagi neke značilnosti, kot sta rasa ali spolna usmerjenost. Po drugi strani zagovorniki svobode govora trdijo, da je sistem drakonski. Profesor strojništva Juan Sanchez pojasnjuje: “Kaj boste storili, če ste 18-letni novinec in vas kontaktira administrator ter vam pove, da ste bili obtoženi nekega prekrška?” Profesor zaključuje, da je lahko situacija za študenta izrazito stresna.

Eden izmed profesorjev je tudi Ivan Marinovic, ki je dejal, da ga sistem spominja na način, kako so prebivalce v Sovjetski zvezi, Vzhodni Nemčiji in na Kitajskem spodbujali, da oblasti opozarjajo na protivladno retoriko. “Zanemarja celotno zgodovino,” je dejal Marinovic. Zaključil je: “V bistvu boste prijavili ljudi, ki se vam zdijo žaljivi, kajne? V skladu s svojo ideologijo.”

G. K.