fbpx

Strelca ustavil oborožen civilist

Foto: Pixabay

Množičnega strelca v nakupovalnem središču v Greenwoodu, ameriški zvezni državi Indiani, je v nedeljo ustrelil oborožen civilist, potem ko je ta streljal v natrpano restavracijo, pri čemer je ubil tri osebe in ranil dve.

Po navedbah policijskega načelnika Jima Isona je strelec stopil v nakupovalno središče v Greenwoodu s puško in naboji ter začel streljati v množico v restavraciji nakupovalnega središča.

Strelca je na njegovem morilskem pohodu s pištolo onemogočil za zdaj še neznani moški, ki je nedvomno preprečil, da bi bilo žrtev streljanja še več. Zaradi posledic streljanja je napadalec umrl. Policija se je sicer na streljanje odzvali okoli 18. ure.

Glede na to, da je znano, da imajo na Japonskem v veljavi nekatere najstrožje predpise o strelnem orožju na svetu, je marsikoga šokirala novica o o atentatu nad nekdanjim japonskim premierjem Šinzem Abejem. Kakorkoli, nedavno streljanje je sledilo nizu množičnih umorov, ki so ponovno sprožili burno razpravo o orožju v Združenih državah Amerike vključno s pokoli v osnovni šoli v Uvaldeju v Teksasu, trgovini z živili v Buffalu v New Yorku in na paradi ob dnevu neodvisnosti v Highland Parku, v Illinoisu. “Zgroženi smo nad še eno vrsto takšnih incidentov v naši državi,” je v odzivu na nedavni dogodek dejal pomočnik načelnika policije v Indianapolisu Chris Bailey.

Preiskava še poteka
Policija naj bi zasegla sumljiv nahrbtnik, najden na prizorišču, metropolitanska policija Indianapolisa pa preiskuje strelski napad skupaj z drugimi organi pregona. Načelnik policije Bailey zatrjuje, da je območje Greenwooda, ki je predmestje južno od Indianapolisa s približno 60 tisoč prebivalci, trenutno varno.

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Med najbolj perečimi temami v razpravi o orožju je pravica civilistov do nošenja strelnega orožja in učinek takih politik na kriminal z orožjem. Vrhovno sodišče je pred kratkim razveljavilo newyorške omejitve glede dovoljenj za prikrito nošenje, kar je povzročilo burno reakcijo demokratov. Guvernerka New Yorka Kathy Hochul se je po navedbah Daily Wire zavezala, da bo dodala številne posebne zahteve za nadomestitev nejasnega standarda o “pravičnem razlogu” vključno s prečesavanjem zgodovine prosilca na družbenih omrežjih.

Ameriški predsednik Joe Biden je v svojem nedavnem govoru  o nadzoru nad posedovanjem orožja v Združenih državah Amerike poudaril, da naj bi bil zakon pomemben, ker bo reševal življenja, saj v manjši meri otežuje nakup orožja mladim in prepoveduje nakup orožja obsojenim družinskega nasilja. Kakorkoli, kdor se bo želel dokopati do orožja, bo to zmeraj lahko storil na črnem trgu. V omenjenem primeru je nedvomno treba priznati, da so imeli srečo, da je bil na mestu streljanja tudi oborožen civilist. Žrtev bi sicer bilo lahko še več.

Sara Kovač