fbpx

Strokovnjaki svarijo: Nove tarče Islamske države bodo krščanske cerkve!

Foto: iStock/epa

Po terorističnem napadu v Barceloni se je med strokovnjaki pojavila skrb glede tega, da bi lahko evropske cerkve postale tarče fanatikov iz vrst teroristične skupine Islamska država. Med najverjetnejšimi tarčami naj bi bile nemške katedrale. 

Strokovnjaki so zaskrbljeni, da bi se lahko islamski skrajneži odločili za razstrelitev krščanskega mesta za čaščenje, kot so si to prizadevali v nedavnem terorističnem napadu. Odgovornost za napad na ulicah Barcelone, v katerem je prejšnji teden umrlo 14 ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih, je prevzela Islamska država. Napadalci naj bi prvotno načrtovali večji napad, med tarčami pa naj bi bila znamenita cerkev Sagrada Familia.

Policisti so namreč na podlagi zbranega dokaznega gradiva zdaj uničene španske teroristične celice ugotovili, da je bilo načrtovano, da bo razstreljena cerkev Rimskokatoliške cerkve. V luči večjih in bolj organiziranih načrtov se je propaganda Islamske države usmerila še v bolj zloveščo smer. V glasilu teroristične skupine Rumiyah, ki je nazadnje izšla julija, so v sekciji optimalnih mest napada vidne podobe katedrale v Dresdnu, zato strokovnjaki svarijo pred morebitnim napadom.

Foto: iStock

Varnost so okrepili
Vodja dresdenske policije Horst Kretzschmar je potrdil, da so španske oblasti z njimi delile obveščevalne podatke, in dodal, da so se na abstraktno grožnjo pripravili, in sicer tako, da so razporedili oborožene intervencijske ekipe na krajih, kjer se nahajajo ključne znamenitosti. Varnost so prav tako poostrili v Kölnu, kjer je zgodovinska katedrala, ki sega v leto 1880. Ta je obravnavana kot ključna morebitna tarča, saj predstavlja eno od največjih turističnih atrakcij v mestu.

N. Ž.