fbpx

Švedska zaradi ruske grožnje pripravlja največje vojaške vaje v zadnjih dvajsetih letih

Foto: iStock

ZDA je poslala svoje helikopterje na švedski otok Gotland, v Baltiku, oddaljen le 350 km od ruske meje. Udeležili so se namreč največje švedske vojaške vaje v več kot dvajsetih letih: Aurora-17. Vaja je vključevala 19 dni manevrov vojaških sil, mornarice in vojske, v kar je bilo vključenih sedem članic Nata (North Atlantic Treaty Organisation), sodelovala je tudi Finska.

Stroški vaje so bili 73 milijonov ameriških dolarjev, k čemur je pripomogla pritožba Micaela Bydna, vrhovnega poveljnika švedskih oboroženih sil, ki se je pritožil, da so njegove sile premalo plačane in premalo usposobljene. Švedska vlada mu je prisluhnila in povečala vojaški proračun za leto 2018 za 331 milijonov dolarjev.

Švedska ima z Rusijo že dolgo neugoden odnos
V Rusiji pa se skriva odgovor, zakaj je do tega prišlo, saj ima Švedska, ki je že dve stoletji nevtralna država, že dolgo neugoden odnos s svojo sosedo. Slabi odnosi sicer segajo že precej v zgodovino. V zgodnjem 18. stoletju je Rusija v “veliki severni vojni” izpodrinila Švedsko kot glavno baltsko državo zaradi njene neuspešne invazije. Odnosi so se v preteklih letih ponovno okrepili, vendar so se med predsedovanjem Vladimirja Putina v Rusiji spet poslabšali. Rusi so namreč pred štirimi leti izvedli lažni jedrski napad na Švedsko, ruska bojna letala pa prav tako kršijo švedski zračni prostor.

Z vajo sporočajo, da so pripravljeni braniti Švedsko
Švedski minister za obrambo Peter Hultqvist kot vzrok za vajo Aurora-17 navaja “poslabšanje varnostnih razmer v Evropi”, s čimer pa cilja na rusko invazijo na Ukrajino in spomladansko prikrivanje dogodkov v Krimu. Vojaška razlaga pa navaja, da je to pomemben znak ostalim v regiji, da so pripravljeni braniti Švedsko. Vendar pa pri vseh teh podatkih Rusija ni bila niti omenjena.

Aurora-17 je bila predstavljena kot domača vaja, ki pa nima nič skupnega s članicami zveze Nato. Vendar se s čedalje slabšimi odnosi Švedske z Rusijo povečuje švedsko sodelovanje z Natom. Ker pa so članice Nata povabili na vajo, se je zavezništvo izboljšalo, v primeru vojne pa bi bilo pričakovano tudi sodelovanje.

D. Š.