fbpx

Svetovna zdravstvena organizacija: Število okužb se je na svetovni ravni v enem tednu dvignilo za 11 odstotkov!

Foto: epa

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek sporočila, da je število novih primerov koronavirusa v svetu v zadnjih sedmih dneh poskočilo za 11 odstotkov v primerjavi s prejšnjim tednom. Največ novih okužb so zaznali v Evropi in Ameriki, število okužb pa vztrajno narašča že vse od oktobra. WHO še vedno svetuje cepljenje.

Svetovna zdravstvena organizacija je dejala, da so samo v tednu med 20. in 26. decembrom zaznali skoraj 5 milijonov novih okužb s koronavirusom. Več kot polovico novih okužb je bilo zaznanih v Evropi (2,84 milijona), kar je prispevalo k povišanju okužb v svetovnem merilu za približno 3 odstotke. V Evropi smo imeli tudi najvišjo stopnjo okuženih od vseh regij s približno 304 novimi primeri na sto tisoč prebivalcev.

Število okužb v Italiji je preseglo 78 tisoč primerov, kar je nov rekord od začetka pandemije. Zabeležila je tudi 202 smrti, s čimer je skupno število smrti v državi naraslo na 136.753. Portugalska je v torek zabeležila več kot 17 tisoč novih primerov, kar presega ponedeljkovo število primerov.

Foto: STA

Grški zdravstveni minister Thanos Plevris pa je pozval k miru, potem ko je država poročala o več kot 21 tisoč novih primerih. Tudi Ciper beleži nove rekorde, samo v enem dnevu so zabeležili nad 2 tisoč novih primerov okužb. Zdravstvene oblasti v Veliki Britaniji pa so poročale o rekordnih 117 tisoč primerih novih okužb.

Foto: epa

Tudi kitajska komunistična oblast je v ponedeljek priznala, da se trenutno soočajo z najvišjimi številkami okužb v zadnjih 20 mesecih. Vladajoči režim je priznal 200 novih okužb s koronavirusom, od tega 150 v Xi’anu, glavnem mestu province s 13 milijoni prebivalcev, ki je bilo prejšnji teden pod strogim zapiranjem. Xi’an je zdaj zabeležil skupno 810 primerov, vključno z 38 dni starim dojenčkom, še poroča Breitbart.

Največ okužb poleg Evrope tudi v Ameriki
Kot so še pojasnili na WHO, je število novih primerov okužb v Ameriki naraslo za kar 39 odstotkov, kar je približno milijon in pol novih okužb. V obeh Amerikah skupaj imajo drugo najvišjo stopnjo okuženih, in sicer 144 novih primerov na sto tisoč prebivalcev. Samo v Združenih državah Amerike so zabeležili več kot 1.18 milijona novih primerov, kljub temu, da so v polnem razmahu glede cepljenja. V ZDA so najbolj prizadeta območja Washingtona, Marylanda in Virginije.

Sara Rančigaj