fbpx

Švica zavrnila prošnjo za državljanstvo muslimankama, ker nista hoteli na plavalni tečaj

Foto: iStock

V kantonu Basel so dvema učenkama zavrnili prošnjo za švicarsko državljanstvo, saj zaradi muslimanskih verskih razlogov nista želeli na plavalni tečaj. 

“V Švici morajo vsi mladostniki, ki želijo pridobiti državljanstvo z naturalizacijo, skozi obvezno predpisano izobraževanje,” je postopek zavrnitve prošnje dvema muslimanskima dekletoma opisal predsednik komisije za naturalizacijo.

Zavrnitev je bila izrečena lansko leto, vendar so podatki prišli v javnost šele sedaj. Komisija je namreč zavrnila postopek pridobivanja državljanstva dvema sestrama, starima 12 in 14 let, ki se nista udeleževali šolskih izletov, prav tako se nista želeli rokovati z učitelji, vendar slednje ni vplivalo na končno odločitev.

Podoben primer se je že zgodil v Švici maja letos v občini Therwil, kjer se dve sirski študentki prav tako nista želeli rokovati z učiteljem. Kanton Basel je nato dal navodila dekletoma, da se morata po njihovih pravilih rokovati z učiteljico. Švica se je v preteklosti težav z integracijo tujcev že večkrat lotevala precej nepopustljivo. Po prepovedi nošenja burk na javnih mestih in referendumu o izgonu tujcev so uvedli tudi prepoved nošenja “burka-kopalk” oziroma“burkinija” v bazenih.

M. P.