fbpx

Tajne službe razkrivajo: Teroristi načrtujejo napade na evropske plaže

Foto: Pixabay

Člani radikalne Islamske države načrtujejo napade na množice civilistov v Evropi, tajne službe pa svarijo, da so njihova naslednja tarča najpopularnejše evropske plaže. Džihadisti bodo delovali pod krinko prodajalcev sladoleda, pijače in oblačil. Njihova naloga bo ubiti čim več turistov, razkriva italijanska tajna služba.

Samomorilski napadalci načrtujejo napade na plažah v Italiji, Španiji in južni Franciji, poroča Večernji list. Pripadniki Islamske države bodo oblečeni v trgovce in natakarje, njihova tarča pa bodo predvsem turisti, opozarja italijanska varnostna služba.

Na Majorki so španski policisti aretirali Maročana, ki je zavzet podpornik Islamske države. Aretirali so ga v njegovem stanovanju, v Španijo pa se je že pred leti preselil skupaj s starši. ”Delovali so kot normalni ljudje, res pa je, da fanta nisem videla skoraj nikoli,” je povedala njihova soseda.

Aretirani je načrtoval teroristični napad
Moški je obtožen, da je preko interneta novačil nove borce Islamske države, pomagal pa je organizirati tudi izlete v vojna območja Sirije. Imel naj bi neposredne kontakte z vodjami skrajnih islamistov v Siriji, načrtoval pa naj bi teroristični napad v Španiji in drugih evropskih državah.

Zaradi tega so obveščevalne službe izdale opozorila, da obstaja nevarnost terorističnih napadov na nekaterih najbolj turističnih plažah po Evropi. Prav zaradi velike obiskanosti so te namreč odlična tarča za teroriste, saj jim omogočajo napade z veliko žrtvami.

Druga najvišja stopnja ogroženosti na Majorki
Hkrati tudi opozarjajo, da so množične plaže problematične predvsem zato, ker je težko zagotoviti varnost na tako odprtem področju. Splošna nevarnost na Majorki ostaja na četrti stopnji ogroženosti, kar pomeni, da obstaja velika verjetnost terorističnega napada. Najvišja stopnja ogroženosti je namreč peta stopnja, ki predstavlja neposredno nevarnost terorističnega napada, poroča nemški Bild.

M. G.