fbpx

Tajvan je novembra sprejel uradno delegacijo Evropskega parlamenta, tam ima svoja predstavništva že 20 držav EU

Raphael Glucksmann, član delegacije Evropskega parlamenta na Tajvanu. (Foto: epa)

Premier Janez Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o “izmenjavi predstavništev”, kar ima urejeno že veliko držav članic EU. Na kitajskem zunanjem ministrstvu so izjave Janše glede Tajvana označili za “nevarne” in izrazili ostro nasprotovanje. “To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU. In odkrito povedano, mislim, da bi, če bi imeli v preteklih letih močnejše koalicije, bi takšna trgovinska predstavništva ustanovili že v preteklosti, ker je to vprašanje skupne koristi,” je dejal Janša – dejstvo je namreč, da ima kar 20 držav EU predstavništva v Tajvanu. A s tem očitno niso seznanjeni v strankah SD, LMŠ in SAB, ki so danes vložile zahtevo za sklic nujne seje na temo aktualnega dogajanja glede izjav premierja, ki zadevajo Kitajsko in Tajvan – češ da bi lahko imele Janševe izjave dolgoročne posledice na odnose z azijskimi državami in so v neskladju z dolgoročno strategijo slovenske zunanje politike. Tajvan pa je novembra tudi sprejel prvo uradno delegacijo Evropskega parlamenta, je poročal Reuters.

Na to temo se je danes celo oglasil predsednik države Borut Pahor, ki je v odzivu za STA na nedavne izjave predsednika vlade Janeza Janše o Tajvanu in Kitajski izpostavil, da Slovenija že vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov s Kitajsko dosledno zagovarja načelo ene Kitajske. Dodal je, da je k temu načelu zavezana tudi Evropska unija, so sporočili iz predsednikovega urada. “Tajpej ima gospodarska predstavništva v 20 članicah EU. Ideja, da bi tako predstavništvo odprli v Sloveniji, ni nova. Predsednik jo vidi kot spodbudo gospodarskim odnosom,” so odgovorili iz predsednikovega urada na vprašanje STA, ali je bil predsednik republike kakorkoli obveščen o odločitvi oz. napovedi premierja Janše. “Slovenija  v svoji naravi, v svojem ‘čustvenem bistvu’ simpatizira s skupnostmi, ki sledijo svobodi, neodvisnosti in samostojnosti, med drugim tudi s Tajvanom,” je že včeraj komentiral tudi prvi slovenski zunanji minister dr.  Dimitrij Rupel.

Tajvan je “zelo visoko na dnevnem redu” v Evropski uniji, je sporočila prva uradna parlamentarna delegacija združenja na demokratičnem otoku, ob povečanih napetostih med Tajpejem in Pekingom. Tajvan, ki ga Kitajska zahteva kot lastno ozemlje in ni izključila, da ga je pripravljena zavzeti s silo, nima uradnih diplomatskih vezi z nobeno evropsko državo, razen z Vatikanom. Vendar si želi poglobiti odnose s članicami Evropske unije. “Naš obisk kaže, da je Tajvan zdaj zelo visoko na dnevnem redu v Bruslju in v vsaki državi članici,” je na srečanju francoski poslanec v Evropskem parlamentu Raphael Glucksmann povedal tajvanskemu premierju Su Tseng-changu. “Tudi v Evropi se soočamo  z vmešavanjem avtoritarnih režimov in prišli smo se učit od vas,” je pripomnil Glucksmann, ki vodi delegacijo.

Raphael Glucksmann na novinarski konferenci v Tajvanu (Foto: EPA)

Glucksmann je Tajvan opisal kot “laboratorij za boj proti tujemu vmešavanju in  središče za ohranjanje demokracije”
Tajvansko zunanje ministrstvo je v izjavi opozorilo na velik pomen prve uradne delegacije Evropskega parlamenta. Predhodni obiski tujih zakonodajalcev so izzvali jezo Kitajske. Med tridnevnim obiskom, ki ga je organiziral odbor Evropskega parlamenta za tuje vmešavanje v demokratične procese, je ministrstvo povedalo, da bo delegacija razpravljala o grožnjah, kot so dezinformacije in kibernetski napadi. Urad tajvanske predsednice Tsai Ing-wengove je v izjavi dejal, da bo vlada delila svoje izkušnje pri spopadanju z izzivi, kot je “tuja infiltracija”. Tsai, ki se je prav tako sestala z delegati, je opozorila na povečana prizadevanja Kitajske za pridobitev vpliva v Tajvanu in prosila varnostne agencije, naj preprečijo prizadevanja za infiltracijo. Do obiska poslancev EU je prišel po tem, ko je tajvanski zunanji minister Joseph Wu prejšnji mesec opravil redko potovanje v Evropo, kar je razjezilo Peking, ki je države gostiteljice posvaril pred spodkopavanjem odnosov s Kitajsko. Lansko leto je Evropski parlament sprejel nezavezujočo resolucijo o poglobitvi vezi s Tajvanom s koraki, kot je preučitev naložbenega sporazuma.

Sara Bertoncelj