fbpx

Teroristke, ki so se pridružile ISIS, se lahko vrnejo v Francijo – večina Francozov temu nasprotuje

epa09282023 Women react as they wait to cast their votes at a polling station during the presidential election in Tehran, Iran, 18 June 2021. Iranians head to polls to elect a new president after eight years with Hassan Rouhani as head of state. EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

»Francija je danes dovolila vrnitev 35 otrok iz taborišč na severu Sirije v državo. Ta operacija je vključevala tudi vrnitev 16 mater iz istih taborišč,« je sporočilo francosko zunanje ministrstvo. To so ženske, ki so se prostovoljno pridružile Islamski državi, se poročile s tamkajšnjimi islamskimi skrajneži in z njimi imele otroke. Francija je bila doslej pri repatriacijah bivših privržencev ISIS previdnejša od nekaterih drugih držav članic EU.

Gre za največjo vrnitev po letu 2019, ko je skupina Islamska država izgubila nadzor nad ozemljem v Siriji in Iraku. Francija je vrnila skupino žensk in njihovih otrok iz taborišč v Siriji, kjer so družinski člani teroristične celice Islamske države zaprti od padca organizacije, so v torek potrdili francoski organi.

Vse ženske, od katerih jih ima 14 francosko državljanstvo, dve pa sta materi otrok s francoskim državljanstvom, so končale v priporu. Pripor so oblasti izrekle tudi eni mladoletni osebi, ki bo kmalu dopolnila 18 let.

Od leta 2016 se je v Francijo vrnilo 126 otrok, katerih starši so se pridružili Islamski državi. Združeni narodi in nevladne organizacije si prizadevajo za vrnitev islamističnih družin. Po poročanju Le Monda ima Pariz strožji pristop do svojih državljanov v taboriščih v Siriji kot sosednja Belgija, ki je omogočilo vrnitev vseh otrok in mater z belgijskim državljanstvom. Francija namesto tega vsak primer oceni posebej. Odbor ZN za otrokove pravice je državo v preteklosti zaradi te prakse kritiziral. Po mnenju organa ZN je Pariz s pristopom kršil pravice otrok.

Odbor je opozoril na klavrne razmere v taboriščih, ki ogrožajo življenja otrok. Potniki pogosto živijo v prenatrpanih šotorih, izpostavljeni ekstremnim temperaturam, nimajo hrane in pitne vode, niti nimajo dostopa do izobraževanja, je v februarskem poročilu dejal odbor ZN.

Collectif des Familles Unies, organizacija, ki združuje sorodnike Francozov, ki so odšli v Irak in Sirijo, da bi se pridružili IS, je odločitev pozdravila. “To je prvič, da je Francija dovolila vrnitev otrok skupaj z njihovimi materami iz sirskih zaporniških taborišč,” so sporočili iz združenja.

Psihologi, pravniki in nekateri zakonodajalci prav tako pozivajo vlado, naj omogoči splošno vrnitev bivših članic ISIS in njihovih otrok. Po poročanju AFP francoska vlada ravna previdno, da ne bi razburila javnega mnenja. V preteklosti so ankete pokazale, da večina Francozov nasprotuje vrnitvi džihadističnih otrok.

Andrej Žitnik