fbpx

Težave zakonitih in nezakonitih migrantov v ZDA

Foto: epa

Na zakonite in nezakonite priseljence v ZDA prežijo različni tatovi in lopovi, ki bogatijo na račun njihovega pomanjkljivega znanja jezika in nepoznavanja ameriške zakonodaje. Eden od prevarantov je nosil celo lisice in pištolo ter se predstavljal za zveznega policista in od tujcev izsiljeval denar.

Vse odkar v ZDA obstaja imigracija, so priseljenci izpostavljeni različnim prevarantom, ki od njih izvlečejo še zadnje prihranke. Mesto New York si sicer skupaj z zvezno vlado in nevladnimi organizacijami prizadeva, da takšnim nepridipravom stopi na prste, pogosto pa so za nastalo situacijo odgovorni tudi migranti sami, še posebno, če v državo pridejo nezakonito.

Območna direktorica Službe za državljanstvo in priseljevanje (USCIS) Phyllis Coven pravi, da prevaranti ponujajo ljudem pravno ali drugo pomoč, za katero niso pooblaščeni, in jim poberejo denar za storitve in celo stvari, ki so dostopne brezplačno, kot so npr. različni obrazci.

Služil je s krajo migrantov
Pomočnica javnega tožilca Manhattna, ki je nekoč delovala v oddelku za spolne zločine (SVU), je povedala, da so v posebnem uradu od ustanovitve leta 2007 dobili okoli 4000 pritožb in naštela tudi nekaj uspešno rešenih primerov.

Njen urad je med drugim spravil za zapahe moškega, ki je 14 let goljufal priseljence iz Dominikanske republike in jim jemal denar za imigrantske storitve, ki jih ni nikoli opravil. Za več let so spravili v zapor nekdanjega uslužbenca ZN, ki je priseljencem s Haitija obljubljal ureditev statusa pri vladi ZDA, čeprav ZN nimajo z imigracijskim sistemom ZDA nobene zveze. Tretji prevarant pa je nosil lisice in pištolo ter se predstavljal za zveznega policista in izsiljeval denar.

 

V. V., STA