To so evropske države z naborniško vojsko: Švedska je naborništvo po ukinitvi ponovno uvedla leta 2017

Švedski naborniki leta 2008 (Foto: Wikimedia Commons)

Slovenska demokratska stranka je prejšnji teden predlagala ponovno uvedbo naborništva v obliki služenja 6-mesečnega vojaškega roka. Naborniški sistem poznajo v številnih evropskih državah, med drugim v vseh nordijskih državah, sosednji Avstriji in tudi v Švici. Na Švedskem so obvezno služenje vojaškega roka za moške med letoma 1901 in letom 2010 ukinili, a so nato prakso leta 2017 ponovno uvedli.

Verjetno najresneje nabor vojakov v Evropi poteka na Finskem, kjer je v ustavi opredeljena splošna vojaška obveznost za vse odrasle moške, ženske pa lahko vojaški rok odslužijo prostovoljno. Obvezno služenje vojaškega roka traja 165, 255 ali 347 dni, odslužiti pa ga je možno v okviru Finskih oboroženih sil, Finske obmejne straže ali civilno. Finski moški, ki zavračajo služenje vojaškega roka, so kaznovani s 173 dnemi zapora (v kar se vštevajo morebitni že odsluženi dnevi vojaškega roka), praviloma pa kazen odslužijo za zapahi in ne pogojno. Po podatkih iz leta 2011 je vojaški rok uspešno v celoti odslužilo 80 odstotkov moških, število žensk, ki se odločijo služiti vojaški rok pa znaša približno 300 na leto. Služenja vojaškega roka so oproščeni pripadniki Jehovih prič in prebivalci demilitariziranega otočja Åland. Ker je služenje vojaškega roka globoko zakoreninjeno v finsko kulturo, se vstop v vojsko tradicionalno šteje kot obred vstopa v odraslost.

DANSKA
Na Danskem so nabor uvedli 12. februarja 1849, vojaško obveznost pa opredeljuje tudi ustava. Služenje vojaškega roka za moške traja od 4 do 12 mesecev, ženske pa se lahko za to odločijo prostovoljno. Nabor poteka tako, da se morajo vsi moški po 18 letu starosti na Dan obrambe seznaniti z vojsko, prav tako pa jih tam tudi testirajo. Fizično sposobni in delno fizično sposobni se nato udeležijo t. i. »loterije«, kjer vzamejo številko. Tisti s številkami od 8.000 do 36.000 v času miru niso izbrani za služenje vojaškega roka, tisti s številkami od 1 do 8.000 pa morajo vojaški rok obvezno odslužiti, če za to ni dovolj prostovoljcev. Leta 2014 je npr. 99,1 odstotka nabornikov vojaški rok služilo prostovoljno, 0,9 odstotka oz. 19 pa so jih prisilili.

Ladja Danske kraljeve mornarice (Foto: U.S. Coast Guard)

ŠVEDSKA
Švedska je imela obvezno služenje vojaškega roka za moške med letoma 1901 in letom 2010, ko so to ukinili, a so nato prakso leta 2017 ponovno uvedli. Vpoklic je spolno nevtralen, v letih 2018 in 2019 pa je bilo v vojsko vpoklicanih 4 tisoč rekrutov, kar predstavlja okrog 4 odstotke predstavnikov posamezne generacije. Za služenje vojaškega roka so oblasti izbrale tiste mlade, ki so si tega želeli in so bili za to zainteresirani in motivirani. Gre sicer za opazno zmanjšanje nabornikov, v času hladne vojne je namreč vojaški rok odslužilo 85 odstotkov švedskih moških.

Švedski naborniki leta 2008 (Foto: Wikimedia Commons)

NORVEŠKA
Naborniški sistem poznajo tudi na Norveškem, a podobno kot na Švedskem služenje vojaškega roka načeloma ni obvezno. Izmed 63.841 moških in žensk, kolikor so jih leta 2012 vpoklicali na testiranje, so izbrali 9.265 nabornikov, ki so bili načeloma zainteresirani za služenje vojaškega roka. Tudi Norveška od leta 2013 pri vojaški obveznosti kot prva takšna država zveze NATO ne razlikuje med moškimi in ženskami.

Norveški vojaki (Foto: Fredrik Ringnes/Hæren / Wikimedia Commons)

AVSTRIJA
Naborniški sistem poznajo tudi v sosednji Avstriji, kjer služenje vojaškega roka traja 6 mesecev, možno pa ga je odslužiti tudi civilno.

Vojaška parada v Avstriji (Foto: Wikimedia Commons)

ŠVICA
V Švici nabor poteka med vsemi fizično sposobnimi moškimi, ko ti dosežejo polnoletnost, možno pa je tudi civilno služenje vojaškega roka. Slednje traja 340 dni oziroma 50 odstotkov dlje od vojaškega služenja.

Vojaki v Švici (Foto: Wikimedia Commons)

Rok Krajnc

 • Resnicaboli94

  To je evropski portali kjer te brisejo zaradi nestrinjanja z njihovim mnenjem…NOVA24

  • alan12

   Ne razumem, zakaj naj bi vojsko služili samo moški. Če je ženska lahko načelnica generalštaba, potem bi morale biti ženske dovolj dobre tudi za navadne vojakinje. Kje je tu enakopravnost? Pri vsem tem pa vsi naši politiki dosledno govorijo:”Vojakinje in vojaki….” – se pravi, da so ženske vedno na prvem mestu. Moški smo pač vedno in povsod drugorazredni državljani – tu ni razlike med levimi in desnimi strankami. Meni gre od te hinavščine na bruhanje.

   • terminalar

    Ne potrebujejo žensk, ker so že fantje poženščeni, ženske pa postajajo možače. To je rezultat enakopravnosti, emancipacije, feminizma…
    Enakopravnost pa lahko vidiš v živo na FDV sekretih.

 • milanček

  jaz sem bil 1. generacija po smrti morilca tita, torej, bo v Sloveniji začela služiti že spomladi, istočasno se bo stegnil titov podpornik, kućan!

 • Philip Morris

  če bo zakon sprejet, potem je tudi tovariš janez in SĐS začel sodelovati z vladno komunjarsko garnituro…..

  ŠAREC, JANŠA VSI SO ISTI KOMUNISTI

 • toxico

  pa ta vojska je brez veze da bi koga kaj naučili je bedarija

 • toxico

  pa jelinčič da so ne vem kdo pusiji ko so na telefonu kaj je pa on naredu v življenju nič od nič sam otresa pa ddv denar zapravlja za bv .

 • Common Sense

  Zanimivo kako radi se levicarji primerjajo s Skandinavijo. V primeru vojske pa ne. Kako to?

  • McBobo

   Dolžnosti jim smrdijo.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Tudi Kitajska jim je pri srcu, pa Rusija tudi. Oboji imajo obvezno služenje vojaškega roka.

 • nočna mora

  Boli me kurac za Švedsko, Švico, nacistično Avstrijo, Finsko, Dansko in Norveško. V Sloveniji obveznega služenja vojaškega roka ne bo in PIKA !!!

  • Zlati

   Bobo.

 • nočna mora

  Zavaljeni Žan Mahnič tudi rad govori o vojski. Evo pravo resnico glede njega:

  https://www.youtube.com/watch?v=iG-YTl60xYc

 • nočna mora

  Vsak, ki je v JLA služil vojni rok, se je spoznal s psihičnim in fizičnim maltretiranjem posameznih razvodnikov in desetarjev nad izbranimi vojaki: atomski iz leve ali desne (glede na mesto blata ob poti), neskončnih krogov, ali sklec, po kasarni za najmanjši ali izmišljen prekršek itd. Za te vojne nazive so se prijavljali večinoma neinteligentni nasilneži, ki so tako zdravili svoje komplekse. Če želite več spoštovanja otrok oz.mladostnikov do staršev, učiteljev in predpostavljenih, ukinite večino kazenskih prepovedi glede kaznovanja, razen seveda maltretiranja… Današnja vojna sredstva lahko obvladajo samo izšolani vojaki (letala, rakete, vsa zahtevnejša orožja). Dvignite na primerno raven plače poklicnim vojakom, pa ne bo več problemov s prijavami in odhodi. Nacionalno zavest pa se privzgoji s pogoji bivanja v državi. Ad acta !!!

  • boogin1

   Kdo je vreden 6 mesecev ali leto mojega življenja ?
   -komunajzarji
   -forum 21
   -komedijanti
   -častilci zločinca rojenega v Kumrovcu
   -največjega izdajalca v zgodovini SLO, ki mu samostojna SLO nikoli ni bila in mu ne bo intimna opcija
   -kriminalci, ki jim državljani dajemo enkrat 29 na 16 milijonov podlage
   -za nelegalne migrante
   -za……..
   Za nobenega razen za sebe se ne bom nikoli več boril
   Mojih otrok zagotovo ne bo nihče rekrutiral, samo preko mojega trupla, še prej pa prek drugega.
   JLA vojska je bila topla primitivnih, umazanih razcapancev, nikomur v ponos, prej v sramoto.
   Jugoslavija je bila umetna prisilna tvorba več narodov, kjer se poleg kulturnih in verskih razlik v posameznih republikah ni govorilo istega jezika. “Bratstvo i jedinstvo” se je klavrno končalo. Prišlo je do vojne, kjer so prišle do izraza frustracije več desetletij prisilnega sobivanja v isti državi. Skratka v imenu “bratstva i jedinstva” so se narodi Jugoslavije poklali med seboj.
   V imenu “bratstva i jedinstva” se je slovence na služenje vojaškega roka prisilno pošiljalo v druge republike bivše Jugoslavije, kjer smo morali govoriti nam tuj jezik. Seveda ni nihče vprašal, ali sploh razumeš/znaš “srbskohrvatski” Vsem, ki smo služili JNA so nam vzeli najmanj 1 leto dragocenega življenja, ki ga ni mogoče več povrniti. V JNA so nas jebali čobani, ki so do včeraj na planinah jebali ovce. Sam sem se temu zatiranju in izživljanju v JNA uprl in tvegal, da se nikdar več ne vrnem v Slovenijo k svojim domačim. Zato vojske in vojakov nič več, kar sami se borite za komunajzarje, mafijce, kriminalce in ilegalne migrante.

   • nočna mora

    Čuj boogin1…pamet je v SDS-u bolj redka vrlina, da o poštenju in morali niti ne govorimo. Ampak zgodba o služenju vojaškega roka nima nič s tem…raste iz povsem drugih, Janševih zgagarskih korenin. V osemdesetih, ko smo imeli res pravo demokracijo v naših krajih, je dženeral-kaplar predlagal “ugovor vesti” (haha, nekdo mu je moral povedati, da kaj takega sploh obstaja, ker sam tega gotovo še ni izkusil)… in civilno služenje vojaškega roka. Ko je grbavi grosupeljčan z letom 2004 prišel na oblast pa je naborniško vojsko ukinil. Iz svakojakih imbecilnih razlogov, ki pa se pri kaplarju spreminjajo, kot gate na riti… in so danes znova taki, kot so bili pred 30. leti…Kapish?

   • moon

    Se strinjam. Vsak, ki je bil v Jugo vojski si ne zeli podobne izkusnje za svojega otroka. Mahnic naj najprej sam stran vrze leto svojega zivljenja, potem pa naj mojega in svojega (ce mu ga bo Bog dal) posilja “sluzit” tem zgoraj nastetim.

  • TopGun

   Pri tebi nacjonalne zavesti sploh nikoli ni bilo pankrt komunajzarski.

  • Slovenec

   Premisli in potem piši.

 • nočna mora

  Vojaki nam zapuščajo vojsko zaradi prenizkih plač. Naborništvo ki ni poceni pa naj bi rešilo ta problem? Ne me jebat. Mater ste eni zabiti !!!

 • McBobo

  Naborništvo ja, ampak za 3-4 mesec, da se mladina vsaj malo spozna z orožjem in kako se obnašati, če in ko bo počilo, da ne bodo letali po terenu kot kure brez glave. Seveda naborništvo za vse; fante in punce enakopravno.

 • bubamara

  Ma kako naborništvo. Kdor hoče bit vojak se mu plača; vsaka sekunda v vojski za rdečo Slovenijo je stran vržen čas.

 • Black_hawk

  še tega se nam manjka.

 • Black_hawk

  V profesionalizacijo smo šli da dobimo majhno a kvalitetno vojsko. Dolgo časa se je država hecala, sedaj ko smo praktično brez vojske je politika za naborništvo.

  • Slovenec

   Glede na trenutno stanje vojske in mladine ni druge rešitve.

 • WISKY 1000

  Nič ne pomaga rdečim levakom naborništvo,saj bodo v hosto pobrisal tako kot partizani v Dražgošah.

 • WISKY 1000

  Vojsko na meje stražit tako kot smo v Jugoslaviji,ne pa da v vojašnicah počivajo,zato pa imamo toliko migrantov v Sloveniji.

  • Slovenec

   Tako je.

 • nočna mora

  Pamet je v SDS-u bolj redka vrlina, da o poštenju in morali niti ne govorimo. Ampak zgodba o služenju vojaškega roka nima nič s tem…raste iz povsem drugih, Janševih zgagarskih korenin. V osemdesetih, ko smo imeli res pravo demokracijo v naših krajih, je dženeral-kaplar predlagal “ugovor vesti” (haha, nekdo mu je moral povedati, da kaj takega sploh obstaja, ker sam tega gotovo še ni izkusil)… in civilno služenje vojaškega roka. Ko je grbavi grosupeljčan z letom 2004 prišel na oblast pa je naborniško vojsko ukinil. Iz svakojakih imbecilnih razlogov, ki pa se pri kaplarju spreminjajo, kot gate na riti… in so danes znova taki, kot so bili pred 30. leti…Kapish?

  • TopGun

   Prokleta baraba hudičeva a ti še ne misliš nehat s tvojim gobcanjem, ate bo treba res obiskat in polomit prste in razbit tisti pokvarjeni smrdljivi komunajzarski gobec.

   • nočna mora

    A želiš, da te sprefukam, da boš kri scal? Pridi fHaloze če si upaš…gnida desničarska!!! A si pedofil?

    • stajerc5

     Gate posrane, tako te je strah, da si si kar Haloze izmislil, namesto, da bi nas lepo na gorenjsko vodo povabil!

   • maček ivan

    Daj blokiraj majmuna!!!!!

 • Unikatna

  Zmago je imenoval današnje fante, da so kot “pussy”…haha…

  Naborniško bi moralo biti…

  • nočna mora

   Kaj kurac pa ti veš o naborništvo. Si bil-(a) v vojski?

   • stajerc5

    Zate vsi vedo, da si bil “Micika” na WC-ju!!!

    • TopGun

     Hehe, bi znalo bit res, glede na to kako se repenci.

  • matjazr7

   Hja, eden od teh pussyjev mu je speljal babo :).

 • nočna mora

  Janša spet krade Kučanove ideje:

  https://www.dnevnik.si/1042890381

 • nočna mora

  Čujte, predlagam, da Janša iz naftalina potegne doktrino o splošnem ljudskem uporu. Za vodstvo predlagam rezervni štab “vrhovne komande” v Jajcu, da se ne bi slučajno izgubili na poti do tja… ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha …

  • TopGun

   Smej se ti baraba smrdljiva pokvarjena, me zanima kako se boš smejal če se boš sploh še lahko ko ti bo nekdo pošteno zdemoliral tisti tvoj pokvarjeni gobec. Ti kar še naprej izzivaj.

   • nočna mora

    … ha ha ha ha ha ha ha ha h ha ha ha ha ha ha ha …

 • Black_hawk

  Vsega so krive leve vlade zadnjih 10 let.

 • nočna mora

  Vojska te ne nauči samodiscipline, reda, urejenosti. Poglejte si Janšo, Grimsa in Gorenaka…vsi so bili v vojski in so še vedno zmazek od človeka !!!

 • Gren

  V KAR SE FTAKNEJO LEVUHARJI FSE HUDIČ FZAME

 • stane skufca

  Vojska je naši levi politiki grožnja,lahko se zgodi državni udar, kar ni nemogoče, dajmo domišliji prosto pot, saj smo v demokraciji.

 • Noro.je

  Res je noro kar se dogaja.na.novi 24…danes sta mi ze dva znanca sporicila da sta bila blokirana…en ker je izrazil svoje mnenje s katerim se moderator ni strinjal in drugi ker je izpostavil problem cenzure na novi 24

  • moon

   Blokirajo tudi, ce ne stekajo..Najbrz je moderator…. omejen?

   • Noro.je

    Najvecji joke je da je bil clovek blokiran po debati o drugi svetovni vojni tako da nerazumevanje dvomim da je bil razlog

 • Rožle

  Mah ja .. men se tut ne da še enkrat razno razne ćobane in šabane gledat ..
  šipše bi mele spet po skretih skrite flaše .. za pranje guzice
  … pa spet bi blo cel kup enih JNA oficirjev ..

 • Andrej

  Komunisti ne bi imeli niti lastne naborniške vojske, ne bi bili v NATU. Se pa na veliko pajdašijo s Srbi, Rusi, Kitajci, ki pa vsi imajo svojo vojsko. Kako se taka španovija konča, ko eden ima vojsko, drugi pa ne? Na to vprašanje res ni težko odgovoriti.

 • Van Der Waals

  če bi bilo naborništvo plačano se ga nobeden ne bi branil!!! tako pa je 6mesecev stran vrženega časa!! čas je denar!!!!