fbpx

Totalitarni režim v Venezueli nadaljuje z aretacijami opozicije

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro, (Foto: epa).

Notranji minister Nestor Reverol je povedal, da so štirje aretirani osumljeni ‘terorističnega načrtovanja destabilizacije države’. Pri Gilbertu Caru, Jorgeu Luisu Gonzalezu in Rosmeru Rubiu so našli orožje, Raul Baduel pa je organiziral sestanke za načrtovanje zarote. Za diktatorja Madura, ki ima v rokah sodstvo in policijo, tovrstne aretacije niso naključje.

V sredo so aretirali nadomestnega opozicijskega poslanca Gilbera Cara in še dva opozicijska svetnika Jorgeja Luisa Gonzaleza in Rosmera Rubia, v četrtek pa generala Raula Baduela, ki je bil nekoč visoko v vladi pokojnega predsednika države Huga Chaveza, kasneje pa je začel socialiste kritizirati. Leta 2009 so ga zaprli domnevno zaradi korupcije, pogojno je bil izpuščen leta 2015. A ker je spet govoril proti vladi, so ga poslali nazaj v zapor.

Oblasti trdijo, da so aretirani načrtovali oborožen upor. Notranji minister Nestor Reverol je povedal, da so osumljeni povezav s “terorističnim načrtom za destabilizacijo države”. Dodal je, da so pri Caru, Gonzalezu in Rubiu našli orožje, Baduel pa je organiziral sestanke za načrtovanje zarote. Venezuelski parlament, v katerem ima večino opozicija, je v začetku tedna sprejel resolucijo, da je socialistični predsednik države Nicolas Maduro opustil svojo dolžnost, zato so ga hoteli odstraniti s položaja ter doseči razpis volitev. Vrhovno sodišče, ki je na strani Madura, je po pričakovanjih resolucijo razglasilo za nično.

Nekdanjega  generala Raula Baduela so aretirali  domnevno zaradi kršenja pravil pogojnega izpusta iz zapora, vendar opozicija trdi, da gre za politično aretacijo. Policisti naj bi nadomestnemu poslancu opozicije v avtomobil nastavili orožje in eksploziv, nato pa ga zaradi tega aretirali. Opozicija v Venezueli se odloča, ali sprožiti novi val uličnih protestov proti Maduri ali nadaljevati pogajanja z njegovo vlado, ki potekajo pod pokroviteljstvom Vatikana. Venezuela je zaradi nizkih cen nafte in nesposobnosti vlade v hudi krizi. Ljudem primanjkuje celo hrane, Maduro pa za krizo krivi zaroto, ki jo vodijo ZDA.

B. J., STA