fbpx

Transspolnik, ki se je iz 462. mesta v moški ekipi povzpel na 1. mesto v ženski ekipi, sporočil, da za sodelovanje ne potrebuje nikogaršnjega dovoljenja

Will Thomas oziroma Lia Thomas (foto: zajem zaslona)

Transspolna plavalka Lia Thomas je s svojo izjavo v jutranji oddaji Dobro jutro Amerika svojim kritikom sporočila, da za sodelovanje v športu, ki ga ima rada, “ne potrebuje nikogaršnjega dovoljenja”. Transspolna plavalka, ki se je iz 462. mesta v moški ekipi povzpela na 1. v ženski sporočila, da za sodelovanje ne potrebuje nikogaršnjega dovoljenja. 

Dva meseca po tem, ko je postala prva transspolna športnica, ki je zmagala na državnem prvenstvu NCAA divizije I, je nekdanja plavalka Univerze v Pensilvaniji Lia Thomas v ekskluzivnem intervjuju za ABC News in ESPN odvrnila nekatere kritike sezone 2021–22. Thomasova, ki je zavrnila vse prošnje za intervju med marčevskim prvenstvom NCAA v plavanju in potapljanju v Atlanti, se je znašla v središču nacionalne razprave o tem, kdo lahko tekmuje v ženskih športih.

V intervjuju z Jujujem Changom iz GMA je opisan njen meteorski vzpon od povsem povprečnega triletnega tekmovalca v moški plavalni reprezentanci UPenn do nenadnega premagovanja olimpijcev in podiranja svetovnih rekordov v ženski reprezentanci. Voditelj oddaje je v opisu njene plavalske poti opozoril na dejstvo, da se je s tekmovanjem v ženski ekipi Thomasova srečala kot moški. To je seveda sprožilo številne razprave o pravičnosti  nastopa v ženski plavalni reprezentanci. Bila je deležna resnih obsodb javnih transspolnih osebnosti, vendar je voditelj Thomasovi dal priložnost za pojasnilo. Transspolna plavalka je po navedbi tujih medijev povedala, da se je zavedala tveganja po nadzoru, vendar se je kljub temu odločila, da tekmuje, češ da ji nihče ne bo prepovedal ukvarjati s športom, ki ga ima rada. Spregovorila je tudi o tem, da se je spopadala z občutki, da ji moško telo ne pripada.

Iz 462. mesta v moški plavalni ekipi na 1. mesto v ženski
Thomasova si je pred tem prislužila mesto v Ivy League, UPenn, v moški reprezentanci, vendar naj bi zaradi spolne disforije postala depresivna in samomorilna, kar je privedlo do odločitve, da poskusi s hormonsko terapijo, ki je bila tudi pogoj za izpolnitev zahtev NCAA. Po Thomasovih besedah ​​je bilo zdravljenje opravljeno zaradi njegovega zadovoljstva in ne zato, da bi pridobil konkurenčno prednost pred tekmovalkami. Will Thomas oziroma z  imenom Lia Thomas je tekmovala v moški reprezentanci, bila pa je 462. mestu na lestvici NCAA, nato pa se je po enem letu v ženski reprezentanci povzpela na mesto državne prvakinje.

Ne samo, da je Thomasov primer popoln primer atletske premoči, ki jo ima celo povprečen ali podpovprečen moški športnik nad elitno žensko konkurenco, problematično je tudi strogo zavračanje hormonske terapije kot učinkovitega orodja za ublažitev moške atletske prevlade, saj je očitno, da hormonska terapija ne deluje, kar je potrdila tudi medicinska stroka. Čeprav torej zdravniki obravnavajo plavalkin nastop v ženski reprezentanci kot čisto goljufijo, je Thomasova vseeno napovedala svoj nastop tudi na olimpijskih igrah.

Ana Hribar