fbpx

Trump napovedal razglasitev mehiških kartelov za teroristične organizacije

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal razglasitev mehiških kartelov za teroristične organizacije, ni pa izključil niti uporabe dronov v boju proti tem skupinam, ki trgujejo z drogami in z ljudmi. Trumpova retorika se je sicer zaostrila v začetku meseca, po umoru devetih ameriških državljanov na severu Mehike. Mehiški predsednik, ki za boj proti kriminalnim skupinam uporablja mirnejša sredstva, je zgrožen nad Trumpovo napovedjo.

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bo razglasil mehiške kartele, ki sodelujejo v trgovini z drogo, za teroristične organizacije. Pri svoji napovedi se je Trump skliceval ne le na njihovo vlogo v trgovini z drogo, pač pa tudi v trgovini z ljudmi, pri boju proti kartelom pa ni izključil možnosti uporabe vojaške sile: “Na tem sem delal 90 dni. Veste, razglasitev ni tako lahka, morate iti skozi postopek in mi smo pri tem že dobro napredovali.” Kot poroča RT, bi lahko v boju proti kartelom Trump uporabil tudi drone.

Trumpova retorika se je zaostrila po umoru devetih ameriških državljanov na severu Mehike
“Poglejte, izgubljamo 100 tisoč ljudi na leto zaradi tega, kar se dogaja, in zaradi tega, kar prihaja iz Mehike,” je povedal Trump in tako spomnil na številne smrti, povezane s trgovino z drogo, ter dodal: “Karteli imajo neomejeno količino denarja, ker ta prihaja z drogami in s trgovanjem z ljudmi.” Trumpova retorika proti trgovcem z drogo se je zaostrila v začetku tega meseca, potem ko je Združene države Amerike pretresel umor devetih ameriških državljanov na severu Mehike s strani kartela.

Foto: iStock

Mehiški predsednik zgrožen nad Trumpovo napovedjo
Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je bil zgrožen nad Trumpovo napovedjo in je za medije povedal: “Tega ne bomo nikoli sprejeli, mi ne bomo prodali naroda.” Mehika je bila sicer oktobra prisiljena izpustiti sina vodje kartela Sinaloa Joaqina El Chapa Guzmana pa tudi sicer se država v zadnjem času poslužuje pogajanj in mirnih sredstev v svojem odnosu do kartelov, saj so prejšnje strategije po navedbah vlade državo spremenile v pokopališče.

[Video] Vojno stanje v Mehiki: Kartel Sinaloa prisilil oblasti, da so izpustile El Chapovega sina

Rok Krajnc