Trump se je predal oblastem

Donald Trump je bil aretiran v zvezni državi Georgia. (Foto: epa)

Urad šerifa okrožja Fulton je aretiral Trumpa. Nekdanji ameriški predsednik je v četrtek zjutraj napovedal, da se bo predal v četrtek zvečer okoli 19.30 po lokalnem času. Skupaj z njim je obtoženih še 18 oseb. Trump še vedno vztraja, da ga napada skrajna levica, ker si je drznil postaviti pod vprašaj izid volitev leta 2020.  

Na družbenem omrežju Truth Social je zapisal, da ima njegov videoposnetek že 231 milijonov ogledov, število pa le še narašča. Gre za posnetek, ki ima po njegovem največje število ogledov v zgodovini družbenih omrežij. Dodal je še, da mora v Atlanto v Georgio, kjer je kriminal močno v porastu (zlasti umori in druga hudodelstva) in kjer ga bo aretirala skrajno leva okrožna tožilka Fani Willis, zgolj zato, ker je opravil telefonski klic in bil dovolj drzen, da je postavil pod vprašaj ponarejene ter ukradene volitve, poroča Breitbart.

Preberite še: Donald Trump aretiran!

Dokazov za to po njegovem ni mogoče ovreči. Na posnetkih lahko vidimo, kako je Trumpovo letalo pristalo v Atlanti, da bi se zatem predal ob 19.30 po lokalnem času. Na posnetkih iz zraka pa lahko vidimo povorko njegovih vozil, ki ga je prepeljala v zapor okrožja Fulton na obravnavo, kmalu zatem pa so kamere ujele tudi povorko, ki ga je odpeljala z obravnave. Ob Trumpu je bilo obtoženih še 18 oseb, 98 strani dolga obtožnica pa vsebuje 41 točk, ki jo je prejšnji teden izdala velika porota okrožja Fulton v Georgii. V obtožnici so očitki za domnevno izrečene besede in dejanja Trumpove kampanje z namenom sejanja dvoma o kontroverznih predsedniških volitvah leta 2020. 

Obtožnica več obtoženih bremeni kaznivih dejanj zgolj zaradi dajanja izjav, v katerih so trdili, da so bile volitve 2020 ukradene. V njej je zapisano, da je bilo organiziranje javnih zborovanje v Pensilvaniji dejansko podpora nezakoniti zaroti. Prav tako naj bi zaroto s tviti podpiral tedanji predsednik Donald Trump oziroma s tem, ko je ljudi spodbujal, da naj spremljajo javna zaslišanja, na katerih so Trumpovi odvetniki in priče podali obtožbe glede nepravilnosti pri glasovanju. Tožilci so Trumpu in soobtoženim dali čas do petka, da se predajo roki pravice. Trumpova predaja je sledila potem, ko se je ta teden že predalo več njegovih soobtožencev. 

Domen Mezeg