fbpx

Trump v znak izkazovanja moči v južnokorejsko pristanišče poslal podmornico

Foto: epa

Združene države Amerike (ZDA) so v južnokorejsko pristanišče pripeljale podmornico USS Michigan v znak izkazovanja moči sredi napetosti, ki vladajo med ZDA in Severno Korejo. Ameriška podmornica je v pristanišče Busan prispela na isti dan, ko Severna Koreja praznuje 85. obletnico ustanovitve Korejske ljudske armade. 

Izjava s poveljstva ameriških sil v Južni Koreji je po navedbah CNN-a obisk podmornice opredelila kot rutinski obisk in priložnost, da poudari zavezništvo med ameriško in južnokorejsko mornarico. Medtem, ko ni pričakovati, da bi podmornica sodelovala v skupnih vajah, pa njena navzočnost v regiji Pjongjangu pošilja posebno sporočilo.

Foto: epa

Uresničile so se Trumpove napovedi
Ameriški predsednik Donald Trump je v začetku meseca za Fox Business Network povedal, da bodo ZDA v regijo poslale armado s podmornicami. “Poslali bomo zelo močno armado,” je dejal in dodal, da imajo ZDA zelo močne podmornice, ki so močnejše od letalonosilke. Analitiki navajajo, da je imel Trump takrat najverjetneje v mislih prav podmornico USS Michigan na jedrski pogon, ki je oborožena s 154 manevrirnimi raketami Tomahawk.

Foto: epa

Do obiska podmornice v Basanu je prišlo po tem, ko je Severna Koreja v nedeljo zagrozila, da bo potopila ameriško letalonosilko Carl Vinson, ki se je udeležila skupnih vaj z dvema japonskima rušilcema v zahodnem delu Tihega oceana. Severnokorejski državni časnik Rodong Sinmun je celo zapisal, da ima Severna Koreja v svojih rokah hidrogeno jedrsko bombo in orožje, ki lahko doseže celinski del ZDA in azijsko-pacifiško regijo.

Foto: epa

N. Ž.