fbpx

[Video] Twitter in Facebook cenzurirata članek New York Posta, ki je razkril sporne ukrajinske posle Hunterja Bidna!

Hunter in Joe Biden (Foto: epa)

Po poročanju National Reviewa je Facebook načrtno pričel ovirati distribucijo članka New York Posta o Hunterju Bidnu, čemur se je kasneje pridružil tudi Twitter. Ker gre za novico, ki je relevantna za predsedniške volitve, saj se vsaj posredno dotika enega od kandidatov, je oviranje tovrstne distribucije jasno in razločno mogoče označiti kot precedenčno vmešavanje multinacionalk v volitve suverene države.

Težko bi rekli, da Facebook in Twitter že doslej nista bila očitno pristranska v prid demokratski stranki in levičarjem po vsem svetu, sta se pa pogosto vsaj sklicevala na algoritme ali na kake neznane dejavnike, odločitev Facebooka, da načrtno ovira distribucijo članka New York Posta pa je, poleg tega, da gre za precedenčni primer vmešavanja v predsedniške volitve, še nekakšen jasen “prihod iz omare”.

Spomnimo, za kaj je v članku Posta šlo: Do srečanja Biden-Burisma naj bi prišlo manj kot leto dni, preden je podpredsednik pritisnil na ukrajinske uradnike, naj odpustijo Viktorja Šokina, tožilca, ki je preiskal podjetje, ki je Hunterju plačevalo 50.000 ameriških dolarjev na mesec za njegovo domnevno strokovno znanje. To je po katerem koli novinarskem standardu vredno novic.

Dvojna merila

Pomnimo, da že vrsto let po omenjenih družbenih omrežjih nemoteno krožijo lažne ali nezakonito pridobljene novice o Donaldu Trumpu, ki so jih najprej širili osrednji mediji kot so CNN, NBC, ABC, itn., Facebook in Twitter pa deljenja teh novic ne ovirata.

Uredniški članek v National Reviewu poudarja, da ne Facebook ne Twitter nista objavila dokazov, da je kateri podatek v Postu bil nezakonito pridobljen ali da je lažen. Verodostojnost članka je še vedno odprta in stvar razprave, obenem pa je jasno, da nimajo istih standardov do Trumpa in da to, navsezadnje, ni stvar, ni naloga tehnoloških gigantov.

Popularnost in zaupanje bosta padla

Že tako nepopularnim tehnološkim gigantom s tem popularnost ne bo zrastla, čeprav morda minimalno s strani levičarjev, ki so jih sicer polna usta potrebe po regulacijah tehnoloških velikanov. Med občo populacijo bo revolt do njih še zrastel, zaupanje pa skoraj povsem upadlo.

Med dvema hipotezama, jeklenim možem tehno – velikanom, češ, da ne gre za dvojna merila, ampak da se pravila pač spreminjajo, razvijajo, in hipotezo, da imajo ene standarde do konzervativcev, druge do progresivcev, se zdi vse bolj verjetno, da je resnična druga. Le redki še verjamejo izgovorom predstavnikov omenjenih tehno – velikanov. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Aleš Ernecl