fbpx

Umrl nekdanji guverner in senator slovenskega porekla George Voinovich

Foto: epa

Umrl je nekdanji ameriški senator, dvakratni guverner Ohia in nekdanji župan Clevelanda slovenskega porekla George Voinovich. 

George Voinovich je umrl na svojem domu med spanjem v starosti 79 let. Republikanska stranka mu je še v petek javno izrazila čestitke ob 25-letnici slovenske samostojnosti države na prireditvi, ki je potekala v clevelandski mestni dvorani. Po mami je bil Voinovich slovenskega porekla, njegov oče pa je bil hrvaški Srb. Vzgojen je bil kot katolik.

Njegove zdravstvene težave so se pričele že leta 2003, ko so mu zdravniki odkrili upočasnjen srčni utrip, v tem času pa so ga spremljali številni zdravstveni zapleti.

46 let zvest politiki
Voinovich je bil eden redkih republikancev, ki je nasprotoval Bushevi davčni reformi nižanja davkov in vojni v Iraku. Prav tako je podpiral državno pomoč avtomobilski industriji, ki zaposluje na tisoče ljudi v Ohiu. Med ljudmi je bil izredno priljubljen, saj je leta 2004 prejel rekordno število glasov v svoji zvezni državi. Po treh mandatih v ameriškem senatu, dveh mandatih v vlogi guvernerja Ohia in enem županskem mandatu se je leta 2011 upokojil, da bi več časa preživel s svojo družino v počitniški hiši na Floridi, predaval na univerzi in pisal knjige.

M. P.