V Avstriji od petka v prodaji tudi dnevna vinjeta

Datum:

Za vožnjo po avstrijskih avtocestah bo od petka mogoče kupiti tudi dnevno vinjeto. Na voljo bo le v elektronski obliki in bo za osebna vozila stala 8,60 evra, za enosledna motorna vozila pa 3,40 evra. Od petka bodo v prodaji tudi nove letne vinjete, katerih cena ostaja nespremenjena.

Avstrijska vlada je odločitev o uvedbi dnevne vinjete sprejela že pred časom, in sicer z novelo zakona o cestninah, s katero zakon prilagaja spremembam direktive EU o infrastrukturnih stroških.

Letna vinjeta za avtomobile, ki velja med 1. decembrom 2023 in koncem januarja leta 2025, stane 96,40. Cena dvomesečne vinjete se je znižala na 28,90 evra, cena desetdnevne pa se je zvišala na 11,50 evra.

Cena letne vinjete za enosledna motorna vozila znaša 38,50 evra, kar je 40 odstotkov cene letne vinjete za osebna vozila. Dvomesečna stane 11,50 evra, desetdnevna pa 4,60 evra.

Kot je septembra napovedala avstrijska vlada, se cestnine za tovorna vozila za prihodnje leto ne bodo usklajevale z inflacijo, bodo pa vanje vračunani stroški izpustov ogljikovega dioksida iz tovornih vozil, navaja STA. Leta 2024 se bodo cestnine za tovorna vozila za večino vozil zvišale za 7,4 odstotka. Od leta 2025 se bodo znova usklajevale z inflacijo.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...