fbpx

V Avstriji odkrili morišče ubitih madžarskih Judov, ki so jih ubili nacionalsocialisti

Foto: ORF

V preteklem stoletju se je Evropa soočila s tremi totalitarističnimi režimi fašizmom, nacizmom in komunizmom. Slovenija je bila ena redkih držav v Evropi, ki je v času druge svetovne vojne izkusila vse tri totalitaristične sisteme. Med drugim so komunisti po koncu druge svetovne vojne pobili sto tisoč Slovencev. Nova morišča so med drugim odkrili tudi v sosednji Avstriji. 

V občini Rohunac (Rechnitz) na južnem Gradiščanskem v Avstriji, nadaljujejo z iskanjem grobov madžarsko-judovskih prisilnih delavcev, ki so jih marca leta 1945 umorili nacionalsocialisti. Za iskanje doslej neodkritih grobov je v glavnem odgovoren oddelek za arheologijo pri zveznem spomeniškem uradu. Iskanje je zahtevno, je “iskanje šivanke v senu”, kakor delo opisuje arheolog Franz Sauer poroča ORF. Po preučevanju zgodovinskih virov, zračnih posnetkov in geofizikalnih preiskav ter rezultatov prejšnjih izkopavanj, pride za morebitna najdišča grobov v poštev skoraj 90 hektarjev velika površina.

V času druge svetovne vojne se je Slovenija soočila z vsemi tremi totalitarizmi 20. stoletja.  Italijanski fašisti so zavzeli Ljubljano in območje Dolenjske in Primorske, nemški in madžarski nacisti pa Štajersko, Gorenjsko in Prekmurje. Vendar so svoje totalitaristične metode pokazali tudi v osrčju NOB-ja. Že na začetku vodilno vlogo v Osvobodilni fronti prevzamejo komunisti, ki so konspirativno zasnovali revolucijo ter z vidika njenih ciljev postopoma tudi vse ostale organizacije znotraj OF. Leta 1943 si podredijo celotno organizacijo s podpisano Dolomitsko izjavo. Na slovenskih tleh so se začele krvave partijsko-vosovske likdvidacije. Komunistični teror ni prenehal niti po koncu druge svetovne vojne, ko so pobili sto tisoč Slovencev.

Luka Perš