V Cannesu so prepovedali burkine – kopalke, ki zakrivajo celo telo

Foto: iStock

 

Župan Cannesa na jugu Francije je prepovedal nošenje burkini kopalk. Kopalke, če jim lahko tako rečemo, zakrivajo celotno telo, razen obraza, dlani in stopal. Beseda izhaja iz združitve besed Burka in bikini.

Župan David Lisnard je kot vzrok za prepoved navedel varnost. Odločitev je sprejel po vsesplošnem zgražanju nad predlogom, da bi za en dan plažo rezervirali samo za ženske, oblečene v muslimanska kopalna oblačila. Pravzaprav so že določili dan, a so ga nato preklicali. Prav tako je v Cannesu prepovedano nošenje oblačil med kopanjem. Prepoved je naletela  na kritike lokalnih aktivistov, ki so v imenu varovanja človekovih pravic, županovo odločitev kritizirali. Lisnard se ni dal: ”Ko sem se odločil za prepoved hoje po ulicah Cannesa zgoraj brez, ni bil nihče razburjen.”

V Franciji so burke prepovedane od leta 2011
V Franciji zakon o prepovedi popolnega zakrivanja obraza velja od leta 2011. Kazen za kršitev znaša 150 evrov. Podoben zakon so istega leta sprejeli še v Belgiji. 24-letna muslimanka iz Francije je prepoved nošenja burke postavila pred Evropsko sodišče za človekove pravice. Izpostavila je, da ji zakon onemogoča izražanje veroizpovedi in ji ne dovoljuje, da bi živela v skladu z verskim, kulturnim in osebnim prepričanjem. Pobudnica presoje je sicer v javnosti ostala anonimna, a so jo opisali kot ” Francozinjo z univerzitetno izobrazbo”.

Foto: iStock

Foto: iStock

Evropsko sodišče za človekove pravice je prepovedi pritrdilo
Evropsko sodišče je, na presenečenje nekaterih, leta 2014 objavilo, da zakon o prepovedi nošenja burk v ničemer ne krši Konvencije o človekovih pravicah. Sodišče ni prvič pritrdilo francoskim zakonom o omejevanju oblačenja, iz verskega prepričanja. Prav tako je prižgalo zeleno luč zakonu, ki je prepovedoval nošenje naglavnih rut v javnih šolah, in zakonu, ki predvideva odstranitev rut in turbanov na varnostnih točkah.

A.J.

 • rubec

  Zaradi takega oblačenja smo pri nas doma plačali visoko ceno. Nekega zimskega večera so si ob prižgani sveči stara mati zdravili močan prehlad in se pokrili z rjuho za nošenje sena, saj so iz lavorja z vročo vodo vdihavali smrekove vršičke. Ko je star ata vstopil v kamro, ga je kap.

  • dr Janez Sveti

   PREROK
   Pri Novakovih se rodi otrok.
   Njegova prva beseda je: “Babica”. Naslednji dan ta umre.
   Njegova druga beseda je: “Dedek”. Ta naslednji dan umre.
   Otrokova tretja beseda je: “Ati”. Ta celo noč ni mogel spati saj je mislil, da bo tudi on umrl.

   Zjutraj se zbudi in spozna, da se mu to ni zgodilo. Ves vesel priteče ven in začne kričati: “Nisem mrtev, nisem mrtev…!” Žena priteče k njemu ter mu reče: “TIHO BODI, SOSED JE UMRL!”

   • rubec

    **********

 • indijanka

  Ko se sprehajam po ulicah večjega mesta srečujem nenavadne ljudi. Običajno se posmejim nenavadnosti. Burke, burkini in rute me pa naenkrat motijo. Čeprav se pod njimi skrivajo ženske, za katere se sama pri sebi ne morem odločiti ali so žrtve ali bitja brez srca. Nekoč so bile deklice. Ki so potrebovale moj ženski glas v pomoč, pa je bil pretih. Popolnoma isti smo kot oni. Ne odpravljamo vzroka ampak kaznujemo najšibkejši del. Porušimo njihove verske objekte. Izženimo njihove verske voditelje. Nalijmo si čistega vina. Te Vere zla v Evropi nočemo. Prepoved nošenja čudnih oblačil pa res ni noben dosežek. Potrebujemo odločnejša dejanja. Ne pa gradnje džamij.

  • rubec

   +10

  • rubec

   Ko se bo Nekega lepega dne ali po slovensko Mufti se ženi končno nekdo v Sloveniji zbudil in vprašal “zaslužne” za izgradnjo đamije v Ljubljani po zdravju, bodo vsi v en glas odgovarjali da je bilo vse v skladu z zakonom. Zato predlagam takojšnje sprejetje zakona da se taki osebi takoj zapleni premoženje in da se mu da dve okrog ušes, lahko tudi tri. Da bo ko pride čas, tudi vse po zakonu.

   • indijanka

    Ko se bomo zbudili :) in postali iskreni. Ah, ta Ljubljana. Polna nadutih ljudi, ki vidijo samo sebe sledijo jim pa sence okoli njih. Pred časom sem s svoje pisarne zrla na sajenje dreves. Prinesejo jih v čebru in zalijejo v beton. Grozljivo. Več kot teden dni se mi je sanjalo, da so drevesa vstala in pohodila svoje mučitelje. Ki se hvalijo z zeleno Ljubljano. Začne se z majhnimi stvarmi v glavah ljudi, ki ne čutijo zemlje konča pa s katastrofo, ko ti ljudje dobijo moč.

    • rubec

     Ko boš ljuba indijanka zagledala ljudi na travniku ko se klanjajo k molitvi, le postoj in pomisli na lepe čase ko smo se tudi slovenci in slovenke sklanjali. A mi smo le regrat nabirali.

  • Nata

   Ja, že ……a je vprašanje , če je tvoj ” vrstni red ” pravi ?
   Včasih je kar pametno začeti pri manjših stvareh .

   • indijanka

    Zakaj? Se bomo spremenili? Bomo sprejeli Vero, ki je ne maramo? Se ti ne zdi boljša prva zamera kot rasni nemiri?

    • Nata

     Nisem prav nič napisala o Veri !
     In kako bomo podrli sto in sto džemij po Evropi ??

     • indijanka

      Tako kot so jih zgradili. Opeko po opeko.

     • Nata

      Opeko pa porabili za kaj bolj koristnega – za nas !!

     • totex39

      Nastavili bi jim pod džamije streliva in bum, ravno tako kot oni nam na letališčih in različnih objektih, vrnili bi jim “milo za drago”.

 • dež

  Sem že enkrat napisal pa bom ponovil. Rešitev težav z muslimani je v bistvu enostavna. Preobleči muslimanke v običajna ženska oblačila. Na plaži sta to bikini ali dvodelne kopalke.

  • dr Janez Sveti

   Ni res!
   Na nudistični smo vsi nagi.
   Dr Janez SVeti Bingelj

   • dež

    Vic o Muju in Hasu v leder reklcih na najlon plaži verjetno poznaš. “Au Haso, sve same sirotinje, svi goli i bosi”.

   • Nata

    Hi………..hi…………, če bo šlo tako naprej , boš kmalu ob nudistično plažo !!
    Kopati se boš moral v kakšnem pajacu – od peta do vratu zavit ?

 • totex39

  To vero bi morali v Evropi postopoma popolnoma izkoreniniti. Za začetek je prav, da se prepove nošenje teh našemljenih oblačil. So prav strah vzbujajoča ko jih srečujemo vse povsod.

  • rubec

   Verjetno si zadel na loto ali pa se ti je rodil zdrav srčkan otrok, da si tako uvideven. Zakaj “postopoma”?

   • totex39

    Zato, ker hudiče ne boš mogel takoj izgnat in so se že preveč zakoreninili pri nas.

   • dr Janez Sveti

    Tudi k zobozdravniku hodi pulit boleči zob vsaj 5x.
    Dr Janez Sveti dentist

  • dež

   Takojšnja prepoved burke, nikabov, …
   Neupoštevanje, kazen 1500 € za prvi prekršek in 3000 € za drugega. Če se zgodi tretjič, 6000 € in avtomatski izgon celotne družine iz SI, če ni slovenska državljanka, če je, 1 mesec zapora na Igu in izguba vseh socialnih pravic. Četrtič 12000 €, 3 mesece aresta …

   Se sliši brutalno, ampak v primerjavi s sekanjem glav, bombami, streljanjem, povzročenim kaosom, nestrpnostjo, posilstvi, so to navadne kamilice. In zadeva je silno enostavna, izvedljiva čez noč. Če novinarji/mediji korektno opravijo svojo vlogo, ga ni politika, ki bi se upal ugovarjati.

   • totex39

    Se strinjam s tem, samo politiki v Evropi o tem nočejo razmišljati, ker jih je preveč strah.

   • Steve

    dež, mislim da si še preveč konservativen.
    drugače pa se strinjam…

   • Lokomotivführer

    Po drugi strani pa k družinskemu proračunu ravno nošenje burke navrže 400 € vsaki, ki na področju Z Balkana to oblačilo nosi. To je kot UTD, financirajo države, ki že itak financirajo džamije in plačujejo miroljubno osvajanje Evrope.

    • dež

     Dokler jim nošenje burk prinaša plus, jih bodo nosile. Ko bo namesto 400 priliva 1500 ali 3000 odliva in bo na vidiku bankrot, se bo tudi glava spremenila. Ljudje smo pri denarju zelo pragmatični.

 • Borut Stari

  Turški Ataturk je uvedel obvezno nošenje burk. Vendar le za prostitutke. Prostitutke so si morale obvezno zakrivati obraz. In ta zapoved je bila veliko bolj učinkovita od prepovedi. V Turčiji ni bilo takrat burk in nikabov. Turčija je postala sekularna država,
  http://www.radar.rs/vesti/106-svet/618-kako-je-ataturk-resio-problem-nosenja-burke-kod-zena

 • centurion

  Tudi to ni pošteno!
  Nekaterim osebkom, ki se izdajajo za ženske in se zavzemajo za
  pravice pritepencev, npr. Violeti, Manci pa bosanki iz parlamenta bi morali
  zapovedati nošenje vreče na glavi.
  Ko so otroci videli Violeto na Hanzitv so imeli travme cel mesec.

  • dež

   Oprosti, ampak tema dvema pa tudi vreča ne pomaga.

 • tarantela

  Gledam in gledam žensko v burkiniju, pa me prav nič ne moti. Grem po cesti in vidim deklico v skrajno mini krilcu, spodaj pa nič, pa me ne moti; vidim mladeniča potetoviranega po celotnem telesu, oblečenega v razcapane krpe, lase počesane v petelinji greben raznobarvnih pramenov, pa me nič ne moti. Nihče od teh mi namreč ne naredi nič hudega. Tudi drugim nič nočejo.
  Drugo je seveda popolnoma zakrivanje od vrha glave do podplatov, saj nikoli ne veš, če ni pod oblačilom moški z orožjem.

  • komar marko

   čudno, trdiš da jih gledaš pa te ne motijo! Zakaj jih potem gledaš. Če je nekdo oblečen NORMALNO ga sploh ne opaziš kaj šele da bi ga gledal! TOREJ te motijo!

   • tarantela

    Vidim mimogrede, saj ne buljim v nikogar. Nihče me ne moti v taki meri, da bi se vtikala vanj in ga silila, naj se oblači po mojih merilih in okusu. Tako, kot so danes oblečeni, ko vse cifasto visi z njih, scefedrane kavbojke majice razvlečene, da bi šla vanjo dva itd. Včasih so bili reveži tako oblečeni. Vse se spreminja. Opažam, se pa ne vtikam

    • komar marko

     Ja kako pa potem veš, da mladenka pod mini krilom nima ničesar. To moraš pa že kar pogledati ali pa buljiš pod minice? Psihopat?

     • tarantela

      Nima smisla se pričkat, sem pa videla, ko je deklica počepnila in pobrala denarnico, ki ji je padla iz rok.

     • komar marko

      ha, ha, ha

     • tarantela

      Hočem pa povedati predvsem to, da se ima vsak pravico oblačiti, kot mu je všeč. Kdo sem jaz, da bi predpisovala način oblačenja?

     • rubec

      Tarantela, prej bi rekel da oni predpisujejo način oblačenja ne pa mi. Če v arabskem svetu nisi dovolj zavita ti odsekajo glavo. Še prej ti pa rabelj tvoje Ray Ban očala pospravi v žep in to v svojega.

  • dob

   Tudi to, da nekdo ni zakrit, ni ziher, da nima spodaj orožja. Včasih vidiš moške v kopalkah, ki majo v kopalkah kurca.

 • Nata

  Aktivisti naj povabijo te žeske enkrat na teden v svoje bazene in plaže –
  sigurno jih imajo !!
  Francozinja z univerzitetno izobrazbo ? No ja , ta izobrazba ji , kot izgleda prav nič ne pomaga! Če se oblači tako , kot gospa z otrokom v vozičku na sliki ……….?
  Človek se kar ustraši , no !

  • rubec

   Gospa z vozičkom itak misli da v decembru vozi avto proti Vršiču. A ne vidiš, da ima rokavice.

 • domovina mili dom

  Ne denarne kazni. Ta prvo na nudistično plažo v Evinem kostimu. Na to plažo povabiti vse azilante in juhuhu ohcet. Kako hitro bi se normalizirale razmere. Potem pa seveda transport v okolje, kjer jim je pa to po defaultu dovoljeno.

 • komar marko

  vsak ki vstopa v tvoj dom se mora ON prilagoditi razmeram tvojega doma. To je osnovno pravilo. Drugače zelo hitro stopi v veljavo basen o JEŽU IN LISICI!

  • dob

   Basen rešiš takole: lisice na roke, pa naj jebejo ježa!

 • Antonius

  Ženske šeriatarskega orienta so v bistvu na “zapor” obsojene za celo življenje.
  Slovenska krava ima več od življenja, kot zavita muslimanka na sliki.
  Kravi je dano doživeti sočni pašnik radodarnega “neba”, obrezanim muslimankam pa zblojeni šeriatarski patriarhat niti žarek sonca ne dovoli.
  Sprašujem se, od kje jemljejo muslimanke voljo za ponižnost, da tako versko zlobo prenašajo.
  Že to je preveč, da Saudijkam ni dovoljeno opraviti vozniški izpit, da so pa šeriatarske ženske takole zavite …???!!!
  Evropa bi morala v notranjih mejah šengena nasilje z nikabom in burko absolutno prepovedati.
  Šeriatarke imajo v Evropi možnost, da se tovrstnemu nasilju uprejo ali pa se s svojimi kreteni, ki jih zavijajo, vrnejo tja od koder so prišle

  • dob

   >>Sprašujem se, od kje jemljejo muslimanke voljo in moč vztrajanja v ponižnosti, da tako versko zlobo prenašajo.<<

   Približno od tam, kjer Slovenci že desetletja ponižno prenašamo kučanizem, skupaj z vso njegovo psihopatologijo – na svoji lastni zemlji!

   • Antonius

    Pri vsemogočnem “bozonu” v nebesih!! Skoraj s tvojimi besedami zapisano nisem hotel ‘küčanizma in Slovencev tlačiti v svoj komentar, ostali so mi na “jeziku” a kot zgleda, ust nisem zaprl.
    Podpišem, kar si dodal.

 • rubec

  To dekle v potapljaški obleki si prav lahko zamislim tudi kot svojo ženo. Je čista in skrbna kar se vidi po okolici njenega bazena. Rastlinje je tudi negovano. Da so tudi njeni joški glih za mojo roko pa verjetno ne rabim posebej govorit.

 • dob

  Rudarsko božično drevesce, ki po cesti pred sabo poriva Jezuščka v jaslicah na koleščkih?!
  FAK, tega pa še nisem videl!

  • rubec

   Po njihovi stari navadi kradejo naprej, zdaj tudi že običaje zahodne civilizacije. Začeli so pa z besedami. Besedo kalifat recimo so si zložili iz našega kaloriferja.

   • dob

    Besedo “minaret” so na primer zložili iz Humphrey Bogart.
    Ne vem sicer kako, ampak s precej dobre volje se tudi to da.
    Me zanima kaj bodo zložili iz kučana.

    • rubec

     Rekviem. Upam da kmalu.

    • Antonius

     kučana – kučanar – čankar. Pa pridemo do veneričnih težav, ki so spolno z=bale zdravo Slovenijo.

   • Jefferson Vendski

    Maš prov. Sem si zdele na vrtu postavil za poletje enga gadafija, pa slišm da je pri kameltrajbarjih nekemu lokalnemu šerifu tako ime. Morš mislt, banda hudičeva, misliš da so mi plačali avtorske pravice? Niti enega šekla nisem še bil prejel na TRR.

 • Olga

  Bravo evropsko sodišče za človekove pravice!! Če želijo biti muslimanke pokrite, naj se pokrivajo doma ali pa naj odpeketajo tja, od koder so prišle!!! Prav tako bravo tudi za pametno odločitev župana Cannesa! Vem, da bije bitko z dušebrižniški za “človekove pravice”, ki so totalno zmešani!!?? Vprašala bi jih, kaj pa pravica večine prebivalstva do življenja?!!!

 • Igor Karlić

  Preden obsojate te ženske, pomislite kako ponižno prenašajo Slovenci komunistično zatiranje.

  • Antonius

   “Ponižni” Slovenci imajo demokratične volitve, “ženske”, kot jih omenjate, imajo pa šeriatarski patriarhat. Jaz muslimank ne obsojam, se jim pa čudim.
   Midva komunistično zatiranje prenašava, ker ga na nesrečo manjšine, zdresirani opranoglavci demokratično večinsko volijo.

 • garfi

  dobro, mi prepovejmo levaške pralnice možganov in medijsko ovčjerejo

 • dob
 • dob
 • garfi

  muslimanke so očitno zadovoljne v svojih premičnih ječah

 • xtc

  Definitivno je nujna prepoved iztopajočih muslimanskih oblačil;ki ne samo da so lahko varnostno tveganje niti kulturno ne sodijo v EU IN PRETIRANO IZTOPAJO_SO MOTEČA OZ: SE JIH ;DA ZAMENJATI Z MANJ MOTEČIMI ENAKE FUNKCIJE A BOLJ EVROPSKE;DEFINITIVNO PA BURKE;NIKABI N DRUGA IZTOPAJOČA GARDEROBA KOT BURKINI BI BILO TREBA PREPOVEDATI GENERALNO Z USTAVO V JAVNOSTI:Stem niso kršene nobene človekove pravice saj prepoved v ničemur ne ogroža ali škoduje tem osebam zato njihove pravice niso ogrožene:

 • elh

  Ogabno, in te cunje si dovolijo namakati celo v bazenih?
  150€ je vsaj stokrat premalo, če ne plača v zapor. Ko takšno babše zapusti bazen, je treba zamenjati vodo.

 • airways

  Kaj pa naši bebci razmišljajo? Zgornja slika je grozna kot vešalo za črne erjuhe, ki poriva voziček z otrokom… :-O

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!