V Cannesu so prepovedali burkine – kopalke, ki zakrivajo celo telo

Datum:

 

Župan Cannesa na jugu Francije je prepovedal nošenje burkini kopalk. Kopalke, če jim lahko tako rečemo, zakrivajo celotno telo, razen obraza, dlani in stopal. Beseda izhaja iz združitve besed Burka in bikini.

Župan David Lisnard je kot vzrok za prepoved navedel varnost. Odločitev je sprejel po vsesplošnem zgražanju nad predlogom, da bi za en dan plažo rezervirali samo za ženske, oblečene v muslimanska kopalna oblačila. Pravzaprav so že določili dan, a so ga nato preklicali. Prav tako je v Cannesu prepovedano nošenje oblačil med kopanjem. Prepoved je naletela  na kritike lokalnih aktivistov, ki so v imenu varovanja človekovih pravic, županovo odločitev kritizirali. Lisnard se ni dal: ”Ko sem se odločil za prepoved hoje po ulicah Cannesa zgoraj brez, ni bil nihče razburjen.”

V Franciji so burke prepovedane od leta 2011
V Franciji zakon o prepovedi popolnega zakrivanja obraza velja od leta 2011. Kazen za kršitev znaša 150 evrov. Podoben zakon so istega leta sprejeli še v Belgiji. 24-letna muslimanka iz Francije je prepoved nošenja burke postavila pred Evropsko sodišče za človekove pravice. Izpostavila je, da ji zakon onemogoča izražanje veroizpovedi in ji ne dovoljuje, da bi živela v skladu z verskim, kulturnim in osebnim prepričanjem. Pobudnica presoje je sicer v javnosti ostala anonimna, a so jo opisali kot ” Francozinjo z univerzitetno izobrazbo”.

Foto: iStock
Foto: iStock

Evropsko sodišče za človekove pravice je prepovedi pritrdilo
Evropsko sodišče je, na presenečenje nekaterih, leta 2014 objavilo, da zakon o prepovedi nošenja burk v ničemer ne krši Konvencije o človekovih pravicah. Sodišče ni prvič pritrdilo francoskim zakonom o omejevanju oblačenja, iz verskega prepričanja. Prav tako je prižgalo zeleno luč zakonu, ki je prepovedoval nošenje naglavnih rut v javnih šolah, in zakonu, ki predvideva odstranitev rut in turbanov na varnostnih točkah.

A.J.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levica spet deli manjšinske pravice narodom nekdanje SFRJ

O umiku dodeljevanja dodatnih kolektivnih narodnostnih pravic Srbom, Hrvatom,...

V ljubljanski vrtec vstopil neznanec in se pretvarjal, da je prišel po otroka

Potem ko nas je pred dnevi pretresala novica o...

V NSi nadzornike za volitve iščejo kar z oglasom na Facebooku

Kot kaže, jim v stranki NSi manjka kandidatov za...