fbpx

V enem dnevu mraz na Poljskem pokopal deset ljudi

Foto: STA

Po napovedih vremenoslovcev naj bi se temperature na Poljskem počasi začele dvigovati, vendar pa bodo vseeno ostale pod lediščem. V nedeljo je zaradi mraza umrlo deset ljudi, temperature so vztrajale pod minus 20 stopinj Celzija.

Center za nacionalno varnost je, kot poroča STA,  ljudi pozval, naj pomagajo tistim, ki v  težkih vremenskih razmerah potrebujejo pomoč. Mraz ogroža tudi brezdomce. Poljske oblasti so pozvale k previdnosti pri ogrevanju z zastarelimi pečmi in s prezračevalnimi sistemi. Od začetka hladnega obdobja je na Poljskem zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrlo že 24 ljudi.

Po napovedih vremenoslovcev naj bi se temperature na Poljskem počasi začele dvigovati, vendar pa bodo vseeno ostale pod lediščem. Preteklo zimo je na Poljskem, ki ima 38 milijonov prebivalcev, zaradi podhladitve umrlo okoli 77 ljudi. Pozimi med letoma 2013 in 2014 jih je umrlo 78, zimo pred tem pa 177. Evropo je minuli konec tedna zajel polarni mraz, ki je skupaj zahteval najmanj 33 smrtnih žrtev. Temperature so se ponekod spustile tudi pod minus 30 stopinj Celzija.

Evropo je minuli konec tedna zajel polarni mraz, ki je skupaj zahteval najmanj 33 smrtnih žrtev. Temperature so se ponekod spustile tudi pod minus 30 stopinj Celzija.

Branka Jurhar