fbpx

V Iranu so zjutraj obesili še dva mlada moška

Foto: zajetje zaslona/Mizan news

V Iranu so obesili dva mlada moška, ki naj bi med protesti, ki so potekali po vsej državi, ubila pripadnika paravojaških sil. Eden je bil prvak v karateju, drugi prostovoljni trener otrok. Zjutraj sta bila obešena Mohamad Mahdi Karami in Sejed Mohamad Hoseini, glavna storilca zločina, zaradi katerega je Ruhola Adžamian umrl mučeniške smrti,” je zapisala iranska sodna tiskovna agencija Mizan.

Iran je usmrtil dva mlada moška, po tem ko sta bila obsojena zaradi umora pripadnika paravojaških sil med protesti, ki jih je sprožila smrt mlade ženske v priporu, je sporočilo sodstvo. Zadnji umori podvojijo število doslej usmrčenih v povezavi s protesti po vsej državi. Decembra sta bila usmrčena dva moška, kar je sprožilo svetovno ogorčenje. Mohammad Mahdi Karami in Seyyed Mohammad Hosseini, glavna storilca zločina, ki je privedel do mučeništva Ruhollaha Ajamian, sta bila danes zjutraj obešena,” je v soboto poročala pravosodna tiskovna agencija Mizan Online.

Prvostopenjsko sodišče je oba moška na začetku decembra obsodilo na smrt, v torek pa je vrhovno sodišče potrdilo smrtni kazni in ju obtožilo, da sta 3. novembra ubila Ajamian. Žrtev je bil pripadnik milice Basij, povezane z Islamsko revolucionarno gardo, ki je umrl v Karaju, zahodno od Teherana. Tožilci so pred tem povedali, da je 27-letnika slekla in ubila skupina žalujočih, ki so se poklonili ubitemu protestniku Hadisu Najafiju. Oblasti so aretirale na tisoče ljudi v valu demonstracij, ki se je začel s septembrsko smrtjo v priporu Mahse Amini, 22-letne iranske Kurdke, ki jo je aretirala moralna policija zaradi domnevnega kršenja strogega kodeksa oblačenja za ženske. Od začetka protestnega gibanja so sodišča v povezavi z demonstracijami na smrt obsodila 14 ljudi, poroča agencija France-Presse, ki temelji na uradnih informacijah. Med njimi so bili štirje usmrčeni, dvema je kazen potrdilo vrhovno sodišče, šest jih čaka na nova sojenja, dva pa se lahko pritožita.

Mohammad Hossein Aghasi, odvetnik, ki je zagovarjal Karamija, je v soboto na Twitterju objavil, da Karami ni dobil končne pravice do pogovora s svojo družino pred usmrtitvijo. Odvetnik je dodal, da je Karami v sredo začel gladovno stavko s suho hrano kot obliko protesta proti uradnikom, ker Aghasiju niso dovolili, da ga zastopa. Glede na izjave iranskih uradnikov in iranskih medijev, ki sta jih pregledala CNN in 1500Tasvir, je bilo v zadnjih mesecih na smrt obsojenih še 41 protestnikov, vendar bi lahko bila številka v resnici veliko višja. Po podatkih tuje tiskovne agencije borcev za človekove pravice (HRANA) je bilo doslej ubitih najmanj 516 protestnikov, vključno s 70 otroki, aretiranih pa je bilo 19.262 ljudi. Poročali so tudi o smrti 68 varnostnikov.

Poklon obema usmrčenima
21-letni Karami je bil iransko-kurdski prvak v karateju, ki je imel na notranji strani roke tetovažo olimpijskih krogov. Njegov bratranec je za CNN povedal, da je bil Karami pogumen, inteligenten fant in da se je s karatejem začel ukvarjati pri 11 letih. Nato se je pridružil iranski mladinski reprezentanci in kasneje zmagal na državnem prvenstvu. Prejšnji mesec so Karamijevi starši na družbenih medijih objavili videoposnetek, v katerem državo prosijo, naj mu prizanese življenje. Njegov oče je rekel: “Moj sin je med iranskimi prvaki v karateju in ima več državnih naslovov ter je bil četrti član iranske reprezentance … Prosim vas, da prekličete nalog za usmrtitev.” Karami je bil obsojen 5. decembra, manj kot teden dni po začetku sojenja v Teheranu zaradi domnevnega umora paravojaške enote. Amnesty je sojenje opisal kot “prav nič podobno pomembnemu sodnemu postopku”. Njegova družina trdi, da so ga v zaporu mučili in da ni imel dostopa do odvetnika. Amnesty International je objavil citat Karamijevega očeta, ki se glasi: “Vsako jutro grem na sodišče in v zapor, nato pa brezciljno hodim po ulicah. Danes zjutraj sem šel v zapor, a pomočnika tožilca, ki je v zaporu, ni bilo. Rekli so mi, da moram prenehati hoditi tja, če je moj primer povezan s protesti. Ne dajo nobenega odgovora.” Povedal je tudi, da ga je vsako noč strah, da mu bodo sporočili novico o usmrtitvi njegovega otroka. “Izgubil sem upanje … Mojega otroka so obsodili na smrt in ga lahko usmrtijo vsak trenutek.”

Dvajsetletnega Seyyeda Mohammada Hosseinija so si mnogi zapomnili po njegovem prostovoljnem delu z otroki. Njegova zgodba je žalostna, izgubil je oba starša, vsak četrtek ju je obiskal na grobu. Hosseini je bil aretiran na poti do grobov svojih staršev. Tudi njegovega brata so prijeli in o njem ni bilo slišati. Po poročanju Amnestyja je bil Hosseini obsojen na isti obravnavi kot Karami in še dva druga moška, ki sta bila prav tako obsojena na smrt, Hamid Ghare-Hasalou in Hossein Mohammadi. Amnesty pravi, da so obsodbe temeljile na izsiljenih priznanjih. “Pred začetkom skupinskega sojenja so državni mediji predvajali izsiljena ‘priznanja’ obtožencev in jih opisali kot ‘morilce’, s čimer so kršili njihovo pravico do domneve nedolžnosti in svobode pred mučenjem in drugim okrutnim, nečloveškim in ponižujočim ravnanjem,” je napisal Amnesty.

Medtem je bil v četrtek pridržan urednik politike neodvisnega iranskega časopisa Etemad Online, Mehdi Beyk
Do aretacije je prišlo med zatiranjem iranskih oblasti po protestih, ki jih je lani sprožila smrt 22-letne Mahse Amini, potem ko jo je aretirala državna moralna policija, ker naj ne bi pravilno nosila hidžaba. Protesti so se od takrat združili okoli vrste zamer do avtoritarnega režima. Mehdija Beyka so pridržali uradniki iranskega ministrstva za informiranje, je v petek povedala njegova žena Zahra Beyk. Aretirali so ga, potem ko je “intervjuval družine več tistih, ki so bili aretirani v potekajočih demonstracijah”, je poročal proreformistični aktivist IranWire. Novinarju so “zaplenili mobilni telefon, prenosni računalnik in stvari”, je tvitnila njegova žena.  Iranski uradniki so pred tem aretirali nekaj posameznikov zaradi njihove kritike odziva vlade na demonstracije. Ena najbolj znanih iranskih igralk Taraneh Alidoosti je bila v sredo izpuščena proti varščini, je sporočila državna agencija ISNA, potem ko je bila aretirana zaradi izražene kritike nad usmrtitvijo protestnika. Alidoosti, znana kot feministična aktivistka, je prejšnji mesec na Instagramu objavila svojo sliko brez islamskega hidžaba z napisom “Ženske, življenje, svoboda”, da bi pokazala podporo protestnemu gibanju. Alidoosti ni bila uradno obtožena, vendar je bila sprva aretirana zaradi “pomanjkanja dokazov za svoje trditve” v zvezi z njenim protestom proti obešenju Mohsena Shekarija, ki se je zgodilo prejšnji mesec in velja za prvo znano usmrtitev, povezano s protesti.

Sara Kovač