V skrbno načrtovanem atentatu na Kim Jong Nama našli strupen bojni plin

Foto: iStock

Polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong Nam je bil umorjen s smrtonosnim bojnim živčnim plinom VX, je danes sporočila malezijska policija po prvih opravljenih toksikoloških preiskavah. Sledove zelo strupenega živčnega plina so našli po celem obrazu žrtve. Napad se je zgodil na letališču v Kuala Lumpurju; še preden je od tam prispel v bolnišnico, je doživel napad in umrl.

Načelnik malezijske policije Halid Abu Bakar je za javnost povedal, da so odkrili, da je bil Nam žrtev zelo strupenega bojnega plina, ki sicer velja za orožje za množično uničevanje. Malezijski detektivi pa bodo zdaj preučili, kako je ta strup prišel v državo. Opozoril pa je, da je šlo za zelo majhno količino, ki jo je težko odkriti.

Kemikalijo je lahko v Malezijo pretihotapil severnokorejski diplomat v svoji diplomatski prtljagi, ki je ne smejo podrobneje pregledati. Na takšen način je Severna Koreja že tihotapila različne prepovedane predmete, ki bi jih sicer med običajnim nadzorom na letališčih lahko odkrili, je pojasnil singapurski varnostni strokovnjak Rohan Gunaratna. Spomnil je še, da je Severna Koreja v preteklosti proizvajala tudi kemično orožje VX.

Kim Jong Nam (foto: Twitter)

Šlo je za skrbno načrtovani atentat
Poleg tega so preiskovalci ovrgli trditve napadalke, da je bila zavedena. Napadalka, ki je poškropila Kima, je zelo dobro vedela, da ga bo napadla s strupom in da ni šlo za nobeno televizijsko potegavščino, kot zdaj trdi. Ženska se je že gibala tako, da ne bi prišla v stik s strupom, po napadu pa je odšla v toaletne prostore. “Zelo dobro je vedela, da gre za strup, ki ga mora sprati z rok.”

VX velja za izredno učinkovit živčni bojni plin. V skladu z mednarodno konvencijo o kemičnem orožju iz leta 1997 bi morale države o svojih zalogah tega plina poročati, morale pa bi tudi pospešeno zmanjševati svoje zaloge. Severna Koreja ni podpisnica te konvencije.

M. P., STA