V ukrajinski regiji Herson, ki je pod ruskim nadzorom, razglasili rubelj za uradno valuto

Foto: epa

Oblasti v ukrajinski regiji Herson, ki jo nadzirajo ruske sile, so v ponedeljek naznanile uvedbo ruskega rublja kot uradne valute na območju. To sicer ostaja tudi ukrajinska valuta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Danes bo izdan odlok, ki bo v regiji Herson formaliziral uvedbo dvojne valute,” je v video nagovoru dejal Moskvi naklonjen vodja regionalne administracije Vladimir Saldo. “To pomeni, da imajo vsi trgovci pravico – kasneje pa bo to postalo obvezno – navesti cene v dveh valutah, grivnah in ruskih rubljih,” je dodal.

Salso je še pojasnil, da bo menjalni tečaj znašal dva ruska rublja za eno grivno, in napovedal, da bo ruska banka v naslednjih dneh v Hersonu odprla podružnico.

Istoimenska prestolnica regije je bilo prvo večje ukrajinsko mesto, ki je po začetku invazije 24. februarja padlo v roke ruskih sil. Poleg Hersona je Moskva v več drugih mestih, vključno z Mariupoljem in Berdjanskom, postavila svoje lokalne oblasti, katerih naloga je tja vnesti vsaj na videz normalno življenje in postaviti temelje za prihodnost, saj v njej vidi Rusija ta območja kot del svojega ozemlja.

Demokracija