fbpx

Večina Bolgarov bi muslimansko večinskim narodom prepovedala vstop v državo

Foto: epa

Velika večina Bolgarov bi na podlagi nedavne javnomnenjske raziskave muslimansko večinskim narodom prepovedala vstop v njihovo državo, poroča ameriški Breitbart.

Rezultati ankete, ki jo je izvedel Gallup International za Nova TV, so razkrili, da 73 odstotkov vprašanih Bolgarov podpira prepoved vstopa muslimanom, zgolj 14 odstotkov pa ideji nasprotuje. Prav tako 77 odstotkov Bolgarov meni, da migracije predstavljajo grožnjo za varnost države, za razliko od leta 2015, ko je bilo teh 47 odstotkov.

Podatki so zanimivi, saj je raziskava pred ameriškimi volitvami razkrila, da večina Bolgarov bolj podpira Hillary Clinton kot Donalda Trumpa, pri čemer je treba omeniti, da je bila razlika minimalna. Med drugim je bilo še ugotovljeno, da večina Bolgarov ni konzervativna, ko gre za pravice z rokovanjem orožja, saj 76 odstotkov Bolgarov zagovarja, da bi bili potrebni bolj restriktivni zakoni, zgolj 12 odstotkov pa je tistih, ki podpirajo popolno prepoved splava.

Večina Bolgarov ne podpira ideje, da bi se migrantom pomagalo
V letih 2013 in 2015 sta se skoraj dve tretjini ljudi strinjali s trditvijo, da so migranti ljudje v stiski in je humano, da se jim pomaga. Kakorkoli, ta številka je zdaj nižja, saj se danes z njo strinja le 28 odstotkov vprašanih, 33 odstotkov pa se z njo nikakor ne strinja.

Slika je simbolična. (Foto: EPA)

Bolgarija je najrevnejša država članica Evropske unije, za katero velja, da se večina njenih državljanov zaradi iskanja dela in ostalih ugodnosti odseli v Zahodno Evropo. Država je ne glede na to kmalu postala destinacija za migrante, ki vstopajo na evropsko celino iz Bližnjega vzhoda. Novembra lani je Breitbart poročal, kako so bili v Bolgariji prisiljeni v osamitev migrantskega centra s 3.000 pribežniki, saj so se med njimi razširile nalezljive bolezni.

Bolgarska vlada je za zavarovanje meje od EU zahtevala 160 milijonov evrov, a kljub temu migranti še naprej vstopajo v državo, saj tudi druge države delajo vse, da bi zavarovale svoje meje.

N. Ž.