fbpx

Venezuelski general na strani predsednika Guidoja: “Ne priznavam diktatorske oblasti Nicolasa Madura”

Na shodu Madurove opozicije se je zbralo 60 tisoč ljudi (vir: twitter)

Caracas, 2. februarja – Pred za danes napovedanimi množičnimi protesti proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru je general venezuelskih zračnih enot Francisco Yanez izrekel zvestobo samooklicanemu začasnemu predsedniku Juanu Guaidoju. V videu, ki ga je objavil na Twitterju, je, oblečen v uniformo, izjavil, da zavrača Madurovo diktaturo.

“Sporočam vam, da ne priznavam diktatorske oblasti Nicolasa Madura in da priznavam poslanca Juana Guaidoja kot predsednika Venezuele,” je dejal. Predstavil se je kot vodja strateškega načrtovanja v vrhovnem poveljstvu zračnih vojaških enot in izpostavil, da “90 odstotkov oboroženih sil ne podpira diktatorja ampak venezuelsko ljudstvo”.

Guaido je pripadnikom vojske obljubil amnestijo za morebitne zločine, storjene med Madurovo vladavino, če stopijo na njegovo stran. Medtem ko ima Guaido precejšnjo mednarodno podporo, je hrbtenica podpore Maduru poveljstvo venezuelske vojske, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska razdeljena

Yanez je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prvi visoki predstavnik vojske, ki je izrekel zvestobo Guaidoju. Poveljnik zračnih enot Pedro Alberto Juliac Lartiguez ga je obtožil izdaje in podkupljivosti ter sporočil, da kot vodja strateškega načrtovanja nima pod poveljstvom nobenega vojaka.

V več venezuelskih mestih in tudi v tujini so danes napovedani protesti, h katerim je pozval opozicijski predsednik parlamenta Guaido, da bi Madura pripravili do razpisa novih predsedniških volitev. “S podporo mednarodne skupnosti bomo skupaj šli na ulice,” je danes tvitnil. Obenem naj bi se danes zbrali na protestih tudi privrženci Madura.

Politična kriza ali začetek državljanske vojne

Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija so Maduru do nedelje postavile rok za razpis volitev, v nasprotnem pa napovedale, da bodo kot začasnega predsednika Venezuele priznale Guaidoja.

Politična kriza v Venezueli se je zaostrila minuli teden, ko se je Guaido na protivladnih protestih razglasil za začasnega predsednika države. Opozicija zahteva svobodne volitve in ne priznava drugega mandata predsednika Madura, za katerega je prisegel 10. januarja. ZDA ter večina latinskoameriških držav in tudi Evropski parlament so Guaidoja priznali kot začasnega predsednika.

STA