[Video, foto] Adijo, Juncker! Poglejte najbolj zabavne trenutke iz časa njegovega predsedovanja Evropski komisiji!

Novinarji smo se spraševali, ali imata Juncker in nekdanji slovenski pravosodni minister Klemenčič več skupnega, kot se je zdelo na prvi pogled. Foto: printscreen

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Juncker nas ni navduševal z rezultati svojega dela, nas je pa presenečal s številnimi bizarnimi trenutki. Nekateri so nas celo nasmejali, za vas smo zbrali najboljše!

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se bo v zgodovino zapisal s katastrofalnimi rezultati svojega dela. Evropska unija se pod njegovim vodstvom ni bila sposobna soočiti z migrantsko krizo, prišlo je do britanskega izstopa iz EU, prav tako pa je bilo okrevanje po veliki gospodarski krizi katastrofalno počasno. A zapomnili si ga bomo tudi po bizarnih izpadih, ki so nas mnogokrat celo nasmejali, najbolj očitno pojasnilo pa bi bilo, da je bil ob njih pod vplivom alkohola. A Juncker je znova in znova svoje težave s hojo, govorom ipd. pripisal kar išiasu.

Namesto da bi Cerarja oštel, ga je spraševal o golfu in seksu, saj sam ne počne nič od tega
Mnogim je v spominu ostalo, da kot vodilni kandidat Evropske ljudske stranke med volilno kampanjo pred evropskimi volitvami leta 2014 Juncker kot ene redkih držav ni obiskal Slovenije, in to prav takrat, ko bi mednarodno pomoč zaradi političnega procesa Patria najbolj potrebovali. Jo je pa obiskal marca 2017, ko se je med drugim srečal s takratnim predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Njun dialog med sprehodom v parku na Brdu pri Kranju je vsekakor najbolj izstopal, Juncker je Cerarja namreč vprašal, če igra golf, ta pa mu je odgovoril, da ne. Juncker, ki nad odgovorom ni bil pretirano navdušen, je seveda v svojem znamenitem in šaljivem slogu nadgradil vprašanje in Cerarja vprašal: “Ali seksaš ali igraš golf?” Cerar mu je nekoliko sramežljivo, a vendarle brez zadržkov odgovoril, da seksa, Juncker pa je na ta odgovor dejal, da sam ne počne nič od tega.

Na vrhu Nata ga je zanašalo vsevprek, da ni padel, so ga morali dobesedno nositi
Vrh Nata 12. julija 2018 je bil poleg pozivov Donalda Trumpa k povečanju izdatkov za obrambne namene v zavezništvu Nato tudi v znamenju Junckerja, ki je imel precejšnje težave z ravnotežjem in hojo, zato so mu na pomoč morali priskočiti voditelji držav. Številni so se ob ponovni blamaži šefa komisije Junckerja zgražali. Junckerjevo zanašanje v Bruslju je med številnimi dvignilo polemike o tem, da je 63-letni predsednik Evropske komisije zopet pregloboko pogledal v kozarec. Dalj časa že namreč obstajajo namigovanja, da naj bi imel težave s prekomernim uživanjem pijače. Posnetek, na katerem ga pri hoji podpirajo finski in ukrajinski predsednik ter nizozemski premier, je namreč zaokrožil po spletu in svetovnih medijih. Na vas je, da presodite, ali se vam zdi, da je smejoči se Juncker pijan ali ne, je pa dejstvo, da je s svojim obnašanjem že večkrat dvigoval pozornost.

Ugibanja o Junckerjevem alkoholizmu so postajala vse glasnejša
“Predsednik Evropske komisije je alkoholik, ki na sestankih EU pije gin in prepusti delo svojemu ambicioznemu, a neizvoljenemu namestniku,” so leta 2018 vse glasnejše obtožbe zoper enega najvplivnejših ljudi v Bruslju razburjale javnost, potem ko na predhodnem zasedanju vrha Nata ni mogel niti hoditi. Sam je zavrnil vse obtožbe, da je alkoholik, in je zatrjeval, da včasih lovi ravnotežje pri hoji zaradi bolečin v hrbtu, znanimi tudi kot išias. Francoski novinar Jean Quatremer, ki že leta piše o dogajanjih v Bruslju, je takrat povedal, da so že vsi seznanjeni z nenadzorovanim pitjem predsednika. “Mnogi iz Luksemburga, Bruslja in iz drugih evropskih prestolnic lahko potrdijo, ko so bili sami priča pijanemu Junckerju,” je dejal in dodal, da mu je nek nekdanji minister dejal: “Ko mu uslužbenec na svet ministrov prinese ‘kozarec vode’, vsi vemo, da je v resnici gin.”

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker (Foto:epa)

Na vrh EU – Južna Afrika se je primajal z dvema različnima čevljema
Po družbenih omrežjih je med novembrskim vrhom EU – Afrika zaokrožil posnetek naravnost bizarnega incidenta, v katerem je Juncker, ki se takrat očitno ni bil sposoben niti obuti, na vrh EU in Južne Afrike opotekajoče vkorakal kar z dvema različnima čevljema – enim črne in enim rjave barve! Kako je to mogoče, glede na to, da išias, na katerega se navadno izgovarja ob svojem pogosto nenavadnem obnašanju, ne povzroča barvne slepote, ne vemo. Prav tako je bilo videti, da sta oba čevlja na nogi leva. “Je morda v luči sprejemanja marakeškega sporazuma postal tako radikalen levičar, da ne želi več nositi desnih čevljev?!” smo se takrat spraševali.

Jean-Claude Juncker s čevljema različnih barv (Foto: Demokracija)

Mesec po incidentu s čevlji ženski grdo razmršil pričesko in po tleh razmetaval s papirji
V Bruslju je bilo spet pestro, in to le mesec dni po incidentu s čevlji, Juncker je bil na decembrskem vrhu Evropskega sveta zopet razpoložen za uganjanje norčij. Takrat si jih je privoščil kar nekaj, že ob prihodu na vrh Evropskega sveta je prav nespoštljivo pristopil do ene izmed uslužbenk in ji razmršil pričesko. Ko je uslužbenka zgrožena odšla, je pristopil do drugih in jih poljubljal. Nato so njegova dejanja po poročanju RT postala le še bizarnejša: medtem ko je na odru stal v družbi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in drugih visokih politikov, je kar naenkrat po tleh zmetal papirje, takoj zatem pa je “ruknil” požirek prozorne tekočine, ki jo je imel v kozarcu. Pozneje si je privoščil še eno neprimerno in nespametno dejanje, z roko je prekril kamero.

Rok Krajnc