[Video] Kaos v Parizu: Isti dan na ulicah rumeni telovniki, levičarji, Antifa in podnebni aktivisti

Datum:

Pariška policija je imela zadnje dni polne roke dela. Poleg že tradicionalnih protestov rumenih telovnikov so na ulice šli še pripadniki sindikata Delavska moč, ki so protestirali proti novemu predlogu pokojninske reforme, in podnebni aktivisti, katerim so se v boju zoper podnebne spremembe in oblast pridružili tudi pripadniki Antife.

                   

Na sobotnih protestih v Parizu je prišlo do hudih spopadov med policijo in protestniki. Na protestu podnebnih aktivistov je bilo zaradi nasilja in razbijanja aretiranih več kot sto posameznikov.

Medtem ko je policija že navajena brutalnega obračunavanja z rumenimi telovniki, ki jih je bilo tokrat več sto, so tokrat na pariških ulicah korakali pripadniki še dveh gibanj.

Enega so organizirali v levičarskem sindikatu Delavska moč, na drugem pa so marširali borci proti podnebnim spremembam, v vrste katerih se je po pisanju BBC “infiltriralo” tudi večje število pripadnikov Antife.

Proteste aktivistov proti podnebnim spremembam je spremljalo sedem tisoč policistov. Zaradi napadov Antife na policijo pa bil protest proti podnebnim spremembam predčasno prekinjen.

Policist so bili v boju z okoljskimi izgredniki primorani uporabiti solzivec. Nekaj, glede česar se, ko pride do rumenih telovnikov, ki so s protivladnimi protesti začeli pred desetimi meseci, niso nikoli zadrževali.

“Anarhisti”, oblečeni v črno, s črnimi maskami, ki so zakrivale njihove obraze, so se pridružili podnebnim protestnikom, razbijali okna, in zažigali barikade. Očitno jim ni bilo mar za vse izpuste ogljikovega dioksida in globalno segrevanje.

O samem odnosu oblasti do posamezne skupine protestnikov dovolj pove dejstvo, da sta bila protesta levičarjev in zelenih napovedana, protest rumenih telovnikov pa je potekal v ilegali.

“Kaj počnemo? Zbiramo se, da bi povedali, da komaj preživimo. Protest ni samo proti predsedniku, je proti sistemu,” je povedala pripadnica rumenih telovnikov, ki je želela ostati anonimna, za Al Jazeero.

Z nami ravnajo kot s kriminalci,” je povedala pripadnica rumenih telovnikov, ki se je predstavila kot Brigitte.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki