[Video] Jezni francoski kmetje v protestu stresli na trg na kupe hlevskega gnoja

Posnetek zaslona.

Francoski kmetje so zopet s traktorji zavzeli in blokirali mesto, tokrat ne v Parizu ampak v regiji Nord-Pas de Calais, na skrajnem severu Francije. Iz posnetka je razvidno, da se je zbralo na stotine kmetov s traktorji, ki so na trg pripeljali kupe gnoja. To se ni zgodilo prvič, že leta 2015 so pred vlado stresli 100 kilogramov hlevskega gnoja, takrat so protestirali zaradi poostrenih zahtev EU.

Spomnimo, da so se francoski kmetje že konec novembra lani z okoli tisoč traktorji odpravili na protest v Pariz, saj jih med drugim razburjajo vedno strožja pravila glede uporabe pesticidov in insekticidov. “Vtis imamo, da nam želi vsak pojasnjevati, kako naj opravljamo svoje delo,” je nezadovoljstvo strnila vodja sindikata kmetov FNSEA Christiane Lambert.

Poleg zaostrenih pravil glede rabe pesticidov kmete razburjajo sporazumi o prosti trgovini z državami zunaj EU in zanje neugodni pogoji poslovanja z velikimi trgovinskimi verigami. Med drugim nasprotujejo tudi prostotrgovinskemu sporazumu, ki močno znižuje carine na uvoz, vključno s hrano. Opozarjajo, da ob takšnih pogojih ne bodo mogli konkurirati cenejšemu uvozu.

Lana Božič

 • RATATA

  Ja, pa še EUro doklade kmetom bodo znižali. Kaj bo šele pri nas, ko so skoraj pol stoletja reklamirali diktaturo proletariata so vsi s hribov v dolinske ukradene družbene fabrike hiteli.
  Kmetom ne rabimo, čeprav smo Slovenci narod kmetov! Prekleti komunisti hudičevi, kaj so nam storili, ko so prevzeli vodenje OF!! Spremenili značaj slovenskega naroda, da jih še vedno izvoli!

 • xtc

  Francija se bliža novi revoluciji-giljotina bo očitno spet kmalu v pogonu.

 • cosmosjasnovidec

  Z pesticidi in insekticidi seveda zastrupljajo izdelke obenem pa z tem tudi uporabnike teh izdelkov tako,da ne vem čemu se sploh protivijo.
  Uporabili bi jih naj raje na muslimanski nesnagi od katere je po celotni Franciji že vse črno.
  Kamorkoli se obrneš v Parizu je kot,da bi na vse strani bila nametana lesena črna in zagoreta polena.
  ——————————————————————————————————-
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ———————————————————————————————————-

 • Resnica

  Da bi ga stresel.v.mojem.mestu mu ga odnesem v spalnico