fbpx

[Video] Jezni francoski kmetje v protestu stresli na trg na kupe hlevskega gnoja

Posnetek zaslona.

Francoski kmetje so zopet s traktorji zavzeli in blokirali mesto, tokrat ne v Parizu ampak v regiji Nord-Pas de Calais, na skrajnem severu Francije. Iz posnetka je razvidno, da se je zbralo na stotine kmetov s traktorji, ki so na trg pripeljali kupe gnoja. To se ni zgodilo prvič, že leta 2015 so pred vlado stresli 100 kilogramov hlevskega gnoja, takrat so protestirali zaradi poostrenih zahtev EU.

Spomnimo, da so se francoski kmetje že konec novembra lani z okoli tisoč traktorji odpravili na protest v Pariz, saj jih med drugim razburjajo vedno strožja pravila glede uporabe pesticidov in insekticidov. “Vtis imamo, da nam želi vsak pojasnjevati, kako naj opravljamo svoje delo,” je nezadovoljstvo strnila vodja sindikata kmetov FNSEA Christiane Lambert.

Poleg zaostrenih pravil glede rabe pesticidov kmete razburjajo sporazumi o prosti trgovini z državami zunaj EU in zanje neugodni pogoji poslovanja z velikimi trgovinskimi verigami. Med drugim nasprotujejo tudi prostotrgovinskemu sporazumu, ki močno znižuje carine na uvoz, vključno s hrano. Opozarjajo, da ob takšnih pogojih ne bodo mogli konkurirati cenejšemu uvozu.

Lana Božič