[Video] Katastrofalen poraz laburistov in zgodovinska zmaga Johnsona v Veliki Britaniji, kakršne ni bilo že od leta 1987!

Britanski premier Boris Johnson je v novoletni poslanici obljubil, da bo vlada pripadala ljudem. (foto: EPA)

Britanski konservativci so s premierjem Borisom Johnsonom na čelu dočakali zgodovinsko zmago, kakršne ni bilo vse od leta 1987, ko je na parlamentarnih volitvah slavila železna lady Margaret Thatcher. Stranka Borisa Johnsona bo, kot kaže, imela absolutno večino v britanskem parlamentu. Volilna udeležba je bila 67,2-odstotna. “Brexit gor, Brexit dol, Britanci so konkludentno povedali, da jih neomarksistična politika, kakršno pri nas prodajata SD in Levica, NE privlači. Tako operira normalna psiha naroda, ki je nikoli ni pohabila komunistična revolucija,” rezultate parlamentarnih volitev v Veliki Britaniji komentira Mitja Iršič.

Uradni rezultati zaenkrat še niso znani, a rezultati anket z vzporednih volitev napovedujejo zgodovinsko zmago britanske konservativne stranke, ki naj bi v novem sklicu parlamenta s premierjem Borisom Johnsonom na čelu imela absolutno večino.

Rezultati kažejo, da si konservativci lahko obetajo od 340 do 368 mest v britanskem parlamentu, kar je dovolj za močno večino v Westminstru, kjer je skupaj 650 izvoljenih predstavnikov ljudstva.

Laburisti so s svojim socialističnim voditeljem Jeremyjem Corbynom doživeli katastrofalen poraz. Osvojili naj bi vsega skupaj okoli 191 mest. Po nekaterih trditvah morda 200.

Corbyn zaenkrat še ni podal svojega odstopa s čela laburistične stranke, je pa napovedal, da v prihodnje ne bo več vodil laburistov na volitve.

BBC poroča, da so po zadnjih rezultatih konservativci osvojili 363 sedežev, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48 mest, liberalni demokrati 11 mest, demokratični unionisti iz Severne Irske 8 mest in preostali skupaj 15 mest.

Stranka Brexit Nigela Faragea je osvojila vsega dva odstotka glasov in nič sedežev. Rezultat glede na poteze, ki jih je Farage vlekel pred volitvami, ne preseneča. Njegova stranka se je namreč v več kot 70 volilnih okrajih umaknila, da ne bi po nepotrebnem razbijala glasov podpornikov Brexita. Ravno tako pa niti sam Farage ni kandidiral na volitvah, očitno je močno navezan na svoje mesto v Evropskem parlamentu.

V kratkem bomo lahko videli, kako bo Johnson unovčil prepričljivo zmago in ali bo Združeno kraljestvo do 31. januarja 2020, tokrat pa čisto zares, izstopilo iz Evropske unije. Volilna udeležba je bila na tokratnih parlamentarnih volitvah 67,2-odstotna, kar je za 1,5 odstotka manj kot na predčasnih volitvah pred dvema letoma, ko je takratna premierka Theresa May zapravila absolutno večino v parlamentu.

Ivan Šokić

 • xtc

  BRAVOOOOOOOOOOOO!
  SUPER!
  SEDAJ LE ŠE TRDI BREXIT in Škote nabutat kot vedno.

 • Andrej

  Škoti in Irci bodo pa bolj takratko potegnili. Ampak, so iz dolge angleške zgodovine tega že navajeni.

 • xtc

  Pomembna zmaga!
  Sedaj le še trdi Brexit in zavrnitev plačila ,ki ga EU želi.Kmalu bodo na podobni poti Višegrajci in Italijani.
  Skratka konec Bruselj multikulti anarholiberalno socialuističnega Reicha je tukaj,če ne bo ostrega zasuka v desno in izgona drhali iz Evrope.
  Seveda pa upam ,da Briti izženejo tudi vse tiste EU izdajalce,ki so tam glasovali proti Brexitu.
  Definitivno se v UK obeta nova treznejša politika in tudi kmalu spremembe v smeri izgonov in deportacij,kot tudi začetka krčenja multikultija in pretirane tolerance do njega.

 • freedomfighter

  Super rezultat…skoda da niso laboristu dobili se slabsega rezultata da nebi poslusali corbina kako bo njegova ideologijavecna…njega in celoten del komunistov v stranki bi morali nahitro pometati ven…za eu pa je to super rezultat koncno bo konec te negotovosti…koncno bodo sli ven…no tako kot bodo sli skoti iz uk…no saj tisti ki podpirajo brexit morajo tudi skotski iztop iz eu…konec koncev gre za povsem isto stvar…nacija hoce iz multinacionalne zveze…upam da se brexit saga konca pred novim letom…cestitke pa tudi johnsonu in upam da bo nadaljeval svojo znerno politiko ki jo je vodil kot zupan londona…res super rezultat za vse…razen corbiniste in farangiste

 • Olga101

  Saj bo srečala pamet volivce v Sloveniji?

 • Igor Pavlič

  Kdaj boido tudi komunisti v Sloveniji spoznali, da je članstvo v tej Uniji popolna zabloda?!