[Video] Katastrofalen poraz laburistov in zgodovinska zmaga Johnsona v Veliki Britaniji, kakršne ni bilo že od leta 1987!

Datum:

Britanski konservativci so s premierjem Borisom Johnsonom na čelu dočakali zgodovinsko zmago, kakršne ni bilo vse od leta 1987, ko je na parlamentarnih volitvah slavila železna lady Margaret Thatcher. Stranka Borisa Johnsona bo, kot kaže, imela absolutno večino v britanskem parlamentu. Volilna udeležba je bila 67,2-odstotna. “Brexit gor, Brexit dol, Britanci so konkludentno povedali, da jih neomarksistična politika, kakršno pri nas prodajata SD in Levica, NE privlači. Tako operira normalna psiha naroda, ki je nikoli ni pohabila komunistična revolucija,” rezultate parlamentarnih volitev v Veliki Britaniji komentira Mitja Iršič.

                   

Uradni rezultati zaenkrat še niso znani, a rezultati anket z vzporednih volitev napovedujejo zgodovinsko zmago britanske konservativne stranke, ki naj bi v novem sklicu parlamenta s premierjem Borisom Johnsonom na čelu imela absolutno večino.

Rezultati kažejo, da si konservativci lahko obetajo od 340 do 368 mest v britanskem parlamentu, kar je dovolj za močno večino v Westminstru, kjer je skupaj 650 izvoljenih predstavnikov ljudstva.

https://twitter.com/akhirebhulu/status/1205296348750323712

Laburisti so s svojim socialističnim voditeljem Jeremyjem Corbynom doživeli katastrofalen poraz. Osvojili naj bi vsega skupaj okoli 191 mest. Po nekaterih trditvah morda 200.

Corbyn zaenkrat še ni podal svojega odstopa s čela laburistične stranke, je pa napovedal, da v prihodnje ne bo več vodil laburistov na volitve.

BBC poroča, da so po zadnjih rezultatih konservativci osvojili 363 sedežev, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48 mest, liberalni demokrati 11 mest, demokratični unionisti iz Severne Irske 8 mest in preostali skupaj 15 mest.

Stranka Brexit Nigela Faragea je osvojila vsega dva odstotka glasov in nič sedežev. Rezultat glede na poteze, ki jih je Farage vlekel pred volitvami, ne preseneča. Njegova stranka se je namreč v več kot 70 volilnih okrajih umaknila, da ne bi po nepotrebnem razbijala glasov podpornikov Brexita. Ravno tako pa niti sam Farage ni kandidiral na volitvah, očitno je močno navezan na svoje mesto v Evropskem parlamentu.

V kratkem bomo lahko videli, kako bo Johnson unovčil prepričljivo zmago in ali bo Združeno kraljestvo do 31. januarja 2020, tokrat pa čisto zares, izstopilo iz Evropske unije. Volilna udeležba je bila na tokratnih parlamentarnih volitvah 67,2-odstotna, kar je za 1,5 odstotka manj kot na predčasnih volitvah pred dvema letoma, ko je takratna premierka Theresa May zapravila absolutno večino v parlamentu.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj vse so do sedaj uspeli izvedeti o 20-letnem strelcu na Trumpa

20-letni strelec Thomas Crooks, ki je poskušal ubiti nekdanjega...

Magija gorskih jezer – nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne se je ob jezeru pri Borovljah,...