[Video] Levičarske fantazme o “boljši družbi” lahko družbo le poslabšajo

Foto: J. F.

Jordan Peterson je znan psiholog in filozof, ki je pred dobrim letom obiskal tudi Slovenijo, predavanja pa se je udeležilo mnogo študentov. Eden izmed najbolj vplivnih intelektualcev kot mu pravijo, je tokrat dobro pojasnil razliko kakšne pristope imajo levičarji in kakšne desničarji po boljši družbi. V oddaji kjer so mladi postavljali vprašanja na katere so strokovnjaki odgovarjali, je Peterson požel le aplavze. Študentka, ki je očitno iz levega političnega polja, ga je vprašala, kaj svetuje mladim, kako pristopijo k reševanju družbenih problemov, glede na to, da sam trdi, da morajo biti individualno odgovorni. “Če je toliko stvari, izven naše kontrole, kot so podnebne katastrofe…”, a jo je že pri tem Peterson prekinil, in rekel, “niso toliko izven vaše kontrole kot vi mislite”.

Mladenka je želela povedati, da meni, da individualna odgovornost ne spremeni podnebja, da reši problema in da potrebuje globalno efektivno odgovornost. A jo je Jordan Peterson hitro postavil na realna tla, in dejal, da so ljudje sposobni narediti ogromno dobrega zase in za tiste, ki so okoli njih, če “gledajo na svoje pomanjkljivosti in šibkosti, jih rešujejo in tako rastejo kot močni posamezniki in so kasneje sposobni zavzeti svoje mesto v družbi kot efektivni voditelji. Takrat so se sposobni tudi modro odločati in to vpliva tudi na politiko.” Dejal je še, da se je mladim mnogim težje soočiti z osebnimi težavami in se jih izogibajo na takšen način, da se oklenejo nekih družbenih problemov. Preberite v nadaljevanju odličen primer, kako različno na “reševanje družbe” gledajo levičarji in kako desničarji.

Razlika med levico in desnico je v tem, kako gledajo na to, kako izboljšati družbo
Desnica vidi izboljšanje družbe, skoraj vedno skozi moralno izboljšanje posameznika. Kot zlobne družbe označujejo komuniste, tiranije, teroriste. Levičarji na drugi strani, vidijo priložnost za boljšo družbo v tem, da se borijo proti moralnemu padcu družbe. Zato se koncentrira v boju proti seksizmu, rasizmu, netoleranci, homofobiji, islamofobiji. Ena izmed posledic te razlike je, da so levičarji preokupirani s politiko. Medtem ko so levičarji osredotočeni na reševanje družbe in ne posameznika, hitro postane politika njihovo orodje za “izboljševanje družbe”. In ko se uporablja beseda “aktivist” se vedno predvideva, da gre za osebo iz levega političnega pola.

Levičarji se vedno zatečejo k revolucijam
Še ena izmed posledic razlike med levico in desnico je, da glede na to, da desničarji verjamejo, da družba spreminja enega posameznika po enega in da sprememba prihaja postopoma. Medtem pa so levičarji so vedno in povsod osredotočeni na družbene revolucije. Odličen primer tega je izjava Baraka Obame iz leta 2008, ko je dejal, “smo le pet dni stran od korenite spremembe Amerike”. Desničarji ne le, da nimajo interesa korenito spreminjati države, temveč verjamejo, da korenite spremembe katerekoli družbe, ki v osnovi ni slaba, lahko družbo le poslabša. Verjamejo, da je lahko država izboljšana, ne pa da jo želijo transformirati v nekaj drugega.

Levičarji imajo radi revolucije

Pomembna je moralna transformacija posameznika
Vsi veliki politiki so prišli do spoznanja, da transformacija, na kateri mora delati vsaka generacija, je moralna transformacija vsakega posameznika. Benjamin Franklin je dejal, “le krepostni ljudje, si zaslužijo biti svobodni”. Zakaj? Ker za svobodo je potrebno samoobvladanje. Bolj je družba svobodna, bolj potrebuje samoobvladanje. Če se večina ljudi ne zna obvladovati oziroma kontrolirati, jih bo morala obvladati (kontrolirati) država.

Pomen šole in družine izginja
Šola in družina sta bili v vzgoji in izobraževanju vedno osredotočeni na izoblikovanje osebnosti, vendar ta izginja iz izobraževalnih procesov. Zdaj so družbeni problemi tisti, ki so to nadomestili. Dober primer je nov ameriški kurikulum, po katerem bodo že otroke v vrtcu učil o globalnem segrevanju. In še preden bodo prišli ti otroci na fakulteto, se bodo že borili proti ekonomski neenakosti, privilegijih belcev in ostalih “družbenih problemih”, medtem pa ne bodo imeli izoblikovane morale. Svet je že zdaj polno takšnih ljudi, ki so goreči za to, da “popravijo družbo” medtem ko ne delajo ničesar, da “popravijo” svoj karakter. Jasno pa je, da moraš preden izboljšaš družbo, najprej izboljšati sebe.

Lana Božič

 • xtc

  Levičarji preprosto NE zmorejo izboljšati sveta,ker je njih agenda že anaravna in zblojena skregana z naravnimi zakonitostmi-on lahko družbo le pokvarijo-popravijo NIKOLI.
  Nadalje,seveda se Levičarji zatekajo v reševanju družbe vedno v kolektivizem-tj. ovčji trop z ideološkimi pastirji ovce pač ne razmišljajo ampak sledijo vodnikom-na poti v prepad.
  Če človek ni osebnostno in rugače individualno izgrajen in z logičnim narvavo skladnimi zakoni razmišjujoč je nemogoče,da bi izboljševal družbo,taki ,ki to niso rinejo v ovčji trop in so za družbo nekoristni škodljivci od katerih družba razen škode in problmov z njimi nima nič.

 • Nata

  Še danes se spominjam peripetij okoli gospoda Petersona.

  Na vsak način so ga hoteli deskreditirati in omaloževati.
  Povzdigovali so pa tisto soočenje z našim silnim filozofom Žižkom.
  Stare fore komunjar. . . . . ljudstvo pa vedno tnova nasede.

  • macon

   Ja, ampak Žižka po tem bolj cenim, ker je bil dober in je Petersona stisnil pri Marxu in marksizmu. Če bi bil to boksarski dvoboj, bi Žižek zmagal.

   • Nata

    No, moje mnenje pa je , da je flancač dobro vedel kako mora začeti.

    Marx in marksizem je popolnoma nevažna tema.

 • Resnicaboli94

  Pozor…na novi 24 boljso druzbo gradijo tako da sramotno brisejo racune in komentarje drugace mislecim…skratka se slabsi kot omenjeni levicarrji

 • skorpijon93

  levica nam je vsem v pogubo, hrvatje bodo preživeli za slovence pa ne vem , na eni strani hlapčevska mentaliteta, premalo nacionalizma , na drugi strani pa množično izseljevanje državljanov slovenije v tujino v zadnjuh, premala rodnost letih in uvoz bosancev, albancev , gradnja mošeje v lublani in džamijska ulica, jebite se ! nikoli nebi lepo sprejel bosanskih beguncev, kaj šele da bi jim dal državljanstvo in delo, slovenca je treba lepše plačati, da ostane doma !

 • Noro.je

  Moderatorjeve ideje o boljsi druzbi nas peljejo v cisto cenzuro drugace mislecih…samo cakam.kdaj mi blokirajo racun ker izpostavljam problematiko cenzure

 • Andrej

  Levica je zelo koristna, a pod enim pogojem: ne sme biti na oblasti. Nikoli ne sme priti na oblast.

 • macon

  Problem je, da je današnja sistemska levica vsepovsod po svetu čedalje skrajnejša levica- ljudje, ki bi odkrito lomili vratove in množično pobijali, da bi uresničili njihovo distopijo- čredni kolhoz mravljic pod velikimi voditelji v kombinezonih, kjer bi lahko vsi f.kali kar bi jim pasalo (in bi to bil socialni korektiv, desničarji bi raje bolj krščansko etiko in moralo). Mravljice pa bi bile zabite in pasivne (ne pridne, to je desničarski ideal).

  Vsem skrajnežem je namreč uresničen individualec največja ovira in sovražnik.