fbpx

[Video] Na Hrvaškem pustošijo neurja – Poglejte, kako je orkanski veter v nekaj sekundah odnesel šotor, ljudje so bežali, da bi si rešili glavo

Neurja so pustošila po številnih delih Hrvaške. Foto: VL.

Iz sosednje Hrvaške poročajo o veliki gmotni škodi, ki je nastala danes po nenadni spremembi vremena in hudih neurjih, ki so prizadeli različne konce države. Neurje je pustošilo zlasti na področju Siska in Petrinje, ki sta bili v zadnjem letu prizadeti območji že zaradi serije uničujočih potresov. Večernji list poroča, da je v Petrinji močan veter poškodoval objekte, ki so bili načeti že v potresu, tudi cerkev Svete Lovre. Vremensko opozorilo pred točo je bilo izdano za območje celotne Hrvaške. Na terenu so gasilske službe, ki sanirajo škodo in poskušajo normalizirati promet.

Kot poročajo hrvaški mediji, je neurje prizadelo tudi Hrvatsko Kostajnico, pa tudi področje Moslavine. V Kutini je veter odnesel streho s športne dvorane srednje šole Tina Ujevića. Številna območja so ostala brez elektrike. Neurje je prizadelo tudi Požeško-slavonsko, Virovitičko-podravsko in Zagrebško županijo, povsod poročajo o velikanski gmotni škodi. Samo na področju glavnega mesta poročajo o več kot 20 gasilskih intervencijah.

Nastala je velikanska gmotna škoda, na področju Zagreba so našteli 20 gasilskih intervencij. foto: VL.

Večernji list poroča, da je veter ruval tudi drevesa, ki so padala po glavnih prometnicah in avtomobilih. Zastrašujoč posnetek iz Čađavcev, kjer je veter odnesel večji šotor, ki je bil postavljen za lokalno veselico, so objavili na Facebook profilu Virovitičko-podravske županije. Iz posnetka je razvidno, kako so se ljudje panično razbežali, da bi si rešili glavo.

Razdejanje v Petrinji, ki jo je lani decembra prizadejala že serija potresov.

Kakšni so obeti za Hrvaško?
Vsi tisti, ki se v teh dneh k našim južnim sosedom odpravljate na morje, boste zaradi začetka italijanskega “ferragosta” in posledične gneče na cestah potrebovali veliko mero potrpežljivosti. V vročini sicer ne boste potovali, saj bo v naslednjih dneh, zlasti v ponedeljek, na kopnem na Hrvaškem precej bolj sveže. Vremenska fronta bo območje Hrvaške prešla v nedeljo popoldne, zato bo vreme na začetku tedna spet bolj sončno. Do srede bodo še možne krajevne nevihte. Vreme bo najbolj nestabilno na območju Istre in severnega Jadrana.

T. F.