[Video] Policija v Nemčiji preko vikenda aretirala na stotine protestnikov, zbranih na neprijavljenih shodih

Protestniki na shodu proti višjim najemninam (foto: EPA)

Navkljub prepovedi, so se v Nemčiji čez vikend odvijali neprijavljeni protesti proti koronaukrepom. Za razliko od shodov v Sloveniji, je nemška policija aretirala več sto ljudi, ob tem pa so oblasti sporočile, da se bo število aretiranih še občutno povečalo. Več policistov je bilo med opravljanjem dolžnosti ranjenih. Nemčija ima trenutno boljšo epidemiološko sliko od Slovenije.

V nedeljo so se v Berlinu zbrali nasprotniki koronaukrepov, policija pa je zbrane na demonstracijah zaradi kršitev pravil o higieni razgnala. Številne protestnike je doletel tudi začasen odvzem prostosti.

Po trditvah policije se je na prijavljenem shodu za obnovo osnovnih pravic nedaleč od urada zveznega predsedstva zbralo okoli 300 posameznikov, a je policija zaradi ponavljajočih se kršitev odredb o preprečevanju širjenja covid-19 po večih opozorilih, srečanje prekinila.

Na neprijavljenem shodu proti koronaukrepom na Breitscheidplatzu se je po trditvah policije zbralo več sto nasprotnikov ukrepov. Policija je preko Twitterja napovedala, da bodo vse udeležence preverili.

Na shodu proti višjim najemninam mirno
V petek, 21. maja 2021 so sicer nemška sodišča prepovedala dva shoda, za katere je bila prijavljena udeležba 16 tisoč ljudi. Na shodu pod sloganom “Za mir, svobodo in temeljne pravice,” so se po poročanju Welta vseeno zbrali protestniki iz vseh koncev Nemčije. V soboto je tako bilo aretiranih več kot 300 posameznikov, končne številke pa za zdaj ostajajo neznanka.

V nedeljo je po drugi strani v Berlinu proti vedno višjim najemninam protestirala tudi množica okoli 2 tisoč ljudi. Po ocenah organizatorjev shoda, naj bi se protesta udeležilo okoli 10 tisoč ljudi. Po podatkih policije na shodu ni bilo zabeleženih nobenih težav glede kršenja preventivnih ukrepov. Udeleženci shoda si želijo nacionalizacije, prepričani so, da bodo na tak način najemnine v glavnem mestu Nemčije padle.

Ivan Šokić