[Video] Posnetki mrožev, ki naj bi jih klimatske spremembe vodile k samomoru, so se izkazali za lažne

Foto: epa

Lansko leto je marsikoga zabolelo srce, ko so na dan prišli posnetki mrožev, ki naj bi jih klimatske spremembe vodile k samomoru. Zdaj se je izkazalo, da je zgodba lažna, kar pomeni, da so se ekologi zavestno zlagali vsem ljubiteljem živali. Če so se brez težav zlagali glede tega, se upravičeno poraja vprašanje, o čem vse so se še zlagali? David Attenborough, znan po številnih dokumentarcih iz narave, je najbrž s svojim posnetkom prepričal nekaj podnebnih skeptikov, potem ko je v Netflixovem dokumentarcu Naš planet (Our planet) prikazal srce parajoče mrože v njihovem habitatu in kako se ti v “obupu” zaradi klimatskih sprememb mečejo s klifov.

Prepričati ni uspel vseh
Mroži se v okviru svojih vsakoletnih selitev pogosto podajo v vodo, pri čemer se nekateri v svojem hitenju vdajo v usodo in med bežanjem pred plenilci, kot je polarni medved, sprožijo pravi učinek domin ter se eden čez drugega  prevrnejo s klifa v prepad. Nekateri gledalci s sokoljim očesom so kljub zavajajočemu poročanju opazili, da je bila morda postavitev kamer ekipe Attenborougha tista, ki je mrože spodbudila v skok s klifov, glede na to, da so ljudje blokirali plažo.

Filmski ustvarjalci so vidno uredili posnetke tako, da je bilo videti, kot da so se obupani mroži vrgli s klifov v neposredni bližini.

V resnici sta bili prikazani lokaciji 400 kilometrov stran na ruskem Daljnem vzhodu. Vztrajanje peščice skeptikov na področju podnebnih sprememb je Attenborougha spodbudilo, da je v najnovejšem dokumentarcu za BBC Sedem svetov (Seven worlds) odgovornost za samomore mrožev preložil na polarne medvede, torej na še eno življenjsko vrsto, ki naj bi bila na robu izumrtja, poroča Russia Today.

Attenborough  ni bil prvi, ki je smrt mrožev prikazal kot tragičen rezultat človeškega globalnega segrevanja. Skupina za podnebni napredek je namreč to zgodbo že leta 2014 uporabila za igranje na čustva ljudi.

Hana Murn

 • Olga101

  Laž je nesmrtna duša komunizma in komunistov ups levicarjev z globokimi žepi!

 • Artur

  Demokracija
  “Ati, kaj je to demokracija?”
  “To je sistem, v katerem dve budali preglasujeta enega pametnega.”

  • FORT WORTH

   V prevodu, ko nadkoalicijska Levica + SD + SAB + LMS + Desus – preglasujejo SDS…

 • Anton

  Komunistom je zaradi globalnega segrevanja umrl Dedek Mraz.
  Kmalu bo nosila darila Teta Poletje iz Cipra.

 • Antonius

  Žal je tudi David Attenborough obul čevlje preračunljivega politikantstva. Pronicljivim zadostuje ena prevara, da prevarant izgubi vse njihovo zaupanje do njegovega minulega dela.
  Poglejmo na Davida Attenborougha še z druge plati. Možakar je škotskega porekla in Škot je o njem povedal marsikaj zanimivega. Njegov veliki ego nikomur mlajših ne dovoli, da bi se na BBC-ju povzpel prek njega. Devetdeset leten še vedno vedri in oblači na tv dokumentarnem programu.
  Enak temu starcu je bil tudi francoski pomorski oficir Jacques-Yves Cousteau. Več je vedel povedati o morski biologiji, kot katerikoli strokovnjak, ki ga je povabil k sodelovanju pri snemanju dokumentarnega filma.
  Ogromni ego zavit v stanjol samopoveličevanja je značilen za ljudi, ko jim napuh nadpovprečnosti stopi v glavo.

 • Van Der Waals

  SVET LEVIČARJEV JE POLN LAŽI SMRTI IN REVŠČINE!!!

 • dež

  Tudi 11000 znanstvenikov-klimatologov, ki naj bi se podpisali pod alarmantno podnebno poročilo, ne obstaja, https://youtu.be/Vs3ZPGLPiss.

 • slosin

  eko teroristi pa še lažnivci…

 • xtc

  Živasli.k sreči ne delujejo po politiki,eveda se pa dogajajo tragedije inte smo ljudje dolžni preprečiti a ne vimenu lažne ideologije in nategov,vsakdo ,ki zlorablja nesrečo žiali za politično agendo,bi oral bt kaznovan z dosmrtnim zapoprom.

 • Capi Talec

  Preobrazba neoliberalcev v zelene je enaka oz hujša hinavščina kot predatorski kapitalizem.

 • Andrej

  Enemu mrožu se je spodmaknil kamen in je zgrmel v prepad. Na tej osnovi uspejo masovno prepričat ljudi, da gre za klimatske spremembe. Bilo bi bolno, če ne bi šlo za tisoče milijard € in $. In “pametno” ljudstvo naseda.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!