fbpx

[Video] Posnetki mrožev, ki naj bi jih klimatske spremembe vodile k samomoru, so se izkazali za lažne

Foto: epa

Lansko leto je marsikoga zabolelo srce, ko so na dan prišli posnetki mrožev, ki naj bi jih klimatske spremembe vodile k samomoru. Zdaj se je izkazalo, da je zgodba lažna, kar pomeni, da so se ekologi zavestno zlagali vsem ljubiteljem živali. Če so se brez težav zlagali glede tega, se upravičeno poraja vprašanje, o čem vse so se še zlagali? David Attenborough, znan po številnih dokumentarcih iz narave, je najbrž s svojim posnetkom prepričal nekaj podnebnih skeptikov, potem ko je v Netflixovem dokumentarcu Naš planet (Our planet) prikazal srce parajoče mrože v njihovem habitatu in kako se ti v “obupu” zaradi klimatskih sprememb mečejo s klifov.

Prepričati ni uspel vseh
Mroži se v okviru svojih vsakoletnih selitev pogosto podajo v vodo, pri čemer se nekateri v svojem hitenju vdajo v usodo in med bežanjem pred plenilci, kot je polarni medved, sprožijo pravi učinek domin ter se eden čez drugega  prevrnejo s klifa v prepad. Nekateri gledalci s sokoljim očesom so kljub zavajajočemu poročanju opazili, da je bila morda postavitev kamer ekipe Attenborougha tista, ki je mrože spodbudila v skok s klifov, glede na to, da so ljudje blokirali plažo.

Filmski ustvarjalci so vidno uredili posnetke tako, da je bilo videti, kot da so se obupani mroži vrgli s klifov v neposredni bližini.

V resnici sta bili prikazani lokaciji 400 kilometrov stran na ruskem Daljnem vzhodu. Vztrajanje peščice skeptikov na področju podnebnih sprememb je Attenborougha spodbudilo, da je v najnovejšem dokumentarcu za BBC Sedem svetov (Seven worlds) odgovornost za samomore mrožev preložil na polarne medvede, torej na še eno življenjsko vrsto, ki naj bi bila na robu izumrtja, poroča Russia Today.

Attenborough  ni bil prvi, ki je smrt mrožev prikazal kot tragičen rezultat človeškega globalnega segrevanja. Skupina za podnebni napredek je namreč to zgodbo že leta 2014 uporabila za igranje na čustva ljudi.

Hana Murn