[Video] Prvič po eksploziji objavljeni posnetki: Takšno razdejanje Severnega toka lahko povzroči le ekstremno nasilje

Podvodne posnetke je opravila družba Blueye robotics. Vir: Youtube/ Zeitonline

Raziskovalci sabotaže plinovodov Severni tok so prvič po eksploziji plinskih cevi objavili posnetke, ki jasno kažejo, kakšno razdejanje so za sabo pustili saboterji. Posnetki, ki jih je objavil švedski Expressen kažejo, da je vsaj 50 metrov plinovoda povsem uničenega ali pokopanega pod morskim dnom. Na videu je jasno videti velike razpoke in zvito kovino. Strokovnjaki so enotni, da bi kaj takega lahko povzročilo le “ekstremno nasilje”

Trond Larsen, pilot podvodnega drona (plovila, ki se ga upravlja na daljavo) iz podjetja Blueye Robotics je za Expressen povedal, da bi lahko le ekstremna sila na tak način zvila tako debelo kovino. “Prišlo je tudi do zelo močnega udara na morskem dnu v bližini plinovoda,” je povedal. Do enakih ugotovitev so prišli tudi danski preiskovalci, ki so bili pristojni za preiskovanje sabotaže (do eksplozije je prišlo v Danski ekonomski coni). Tudi oni trdijo, da so škodo povzročile močne eksplozije.

Danskim preiskovalcem pa se je sedaj pridružila še danska obveščevalna služba PET. Povzročitelj sabotaže zaenkrat še ni znan. Večji del javnosti je prepričan, da so sabotažo naročili ali jo kar sami izvedli Rusi, ki pa odgovornost vztrajno zanikajo z argumentom, da so imeli od plinovodov sami največje koristi.

Ruski izgovori zviti iz trte?
Kljub ruskemu izgovoru, da so imeli sami največ od pretočnosti plinovodov, pa so se pojavile špekulacije, da bi lahko bila sabotaža povezana s skorajšnjim odprtjem nove “Baltske cevi”, ki bi tekla med Norveško in Poljsko, eksplozija pa bi služila kot nekakšno sporočilo, kaj bi se lahko zgodilo, če bi ta resnično zaživela. Začetna ideja je bila, da bi moči združile Danska, Švedska in Nemčija, a se zatika pri administrativnih ovirah, med drugim glede dogovora, katere državne službe bi pri preiskavi sodelovale.

Gal Kovač